Report – Rampa č. 12, 23. máj 2015, Oldies Bar, Žilina

1 (2)Známa undergroundová akcia s názvom Rampa už slávi 12. pokračovanie. Organizátor Miňo (CELLS, momentálne aj live člen OLD, o ktorých dnes bude reč) si tentokrát povolal aj zahraničných hostí, AGAZE zo Švédska, ktorí brázdia moderné vody metalového kontinentu. Thrash metalisti z OLD, ktorým Miňo, ako som spomínal, pomáha za bicími, nás prišli rozdrviť svojimi besnými tempami. Domáce vlajky prišli hájiť košickí, no povedzme si, ťažko zaraditeľní, grindcoristi (NAPALM DEATH časy sú už dávno preč) OBLITERATE a prievidzskí brutal death metalisti (ďalej BDM) DEVOID. Čas sa pozrieť aj do týchto podzemných zákutí nastal!

Akciu prišli otvoriť prievidzskí drtiči DEVOID. Čas sa nám posunul, ľudia sa pomaličky zhromažďovali dopredu. Ako prvé, čo upútalo pozornosť, bola absencia basy, čím sa vytratila mohutnosť, no zato to rezalo na plné obrátky. U nich je potešujúce, že nejdú na BDM surovou cestou techniky, ale zoberú si drvivosť SUFFOCATION a premiešajú ho rôznymi melodicky ladenými linkami a vsuvkami, čím ich hudba jednak pôsobí surovo a brutálne, ale zároveň aj melodicky. Kvitujem toto prepojenie. Akurát sa nevyhli problému začiatkov. Pôsobili dosť neohrabane, hlavne spevák by si mal zobrať príklad od Gabiho (OBLITERATE), ktorý vie, akú má frontman úlohu. Zrejme k tomu prispel aj zvuk, pretože došlo aj na pokukovanie po sebe a miestami strácanie sa a hľadanie. Brutálne malé dieťa ešte potrebuje výchovu, ale až bude robustným chlapčiskom, tak vám to poriadne natrie!

2 (2)Miňo sa ujal aj role hlavného baviča. Pri predchádzajúcom vystúpení obhospodáril orálne gitaristu (imaginárne, of corpse). Teraz musel zasadnúť za biciu súpravu a spustil poriadne rázne tempá. OLD nezostanú svojej krajine nič dlžní, keďže ich thrash metal je čistokrvná česká záležitosť, niekedy som mal až pocit, že som na koncerte LAHAR. Rázne s poriadnym ťahom na bránu! Miňo popri krížení paličiek v štýle obráteného kríža sa nezbavil pozície moderátora a zavaril ľudí do kotla. Vpredu dominovali, zrejme stáli, fanúšikovia, ktorí rozpútavali prvé náznaky kotla. Posledné tri či štyri piesne si prišla zadrtiť aj manželka gitaristu. Došlo aj na prídavok, ale ten už väčšina zúčastnených odignorovala.

2Posádka z východu ukázala, ako sa má uvariť poriadna dávka nespútanosti, energie a živelnosti! OBLITERATE sa v terajšej podobe pohybujú na póloch medzi grindcorom a hardcorom (mathcore by už asi bol moc) s rôznymi experimentálnymi vsuvkami a nevšednými rytmami. Veľmi svojské a originálne teleso (pokiaľ ste s nimi ešte nemali tú česť, rýchlo napraviť!). Popri svojej hudobnej výnimočnosti vedia aj upútať na seba pozornosť živým prevedením. Gabi sťa lev vypustený z klietky! Behá, skáče a burcuje nielen predné rady, ale aj zadné. Spolu s basákom sa vydávajú na výpravy za bar či na koniec uličky, miestami ich ani neviete nájsť a počujete, ako im to šlape. Keď sa kotlu nedarí, Gabi sa hneď chopí hlavnej úlohy miešača, i keď to dlho nevydrží. Nespútané a veľmi energické vystúpenie. Videl som ich už nespočetne veľakrát, ale teraz to bolo jedno z najlepších vystúpení. Klobúk dole!

3 (5)Švédi AGAZE, pomaľovaní a nastylovaní, ako keby prišli zahrať rockabilly. REZUREX, resp. MISFITS im zrejme hrá u maskéra/kaderníka. Hudobne sa však pohybujú v moderných vodách. Metalcore, kúsok hardcoru či melodického death metalu, miestami mi to prišlo ako sladkejšia a kus prihriata verzia LAMB OF GOD. Plno melodických refrénov a skákavých temp. Silou alebo energiou sa k našim chalanom nepriblížili, no kto má rád melodickejšie a chytľavejšie veci, si prišiel na svoje. Za mňa najslabší článok akcie. Podľa Miňových slov to bola účastnícky najslabšia Rampa, no hráčsky podarená a osobne musím dodať, že podobné akcie u nás na východe navštevuje dokopy 30 ľudi, aj to som možno prehnal. Započul som, že na jeseň tu máme ďalšiu Rampu, tak držím palce, nech to vyjde ešte lepšie!

Fotky: Nikola Azrael Brozová

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj