Report „2in1“ – Heaving Earth, Congenital Anomalies, Brute, Grinding Jesus Brothers, Exliris, 4. a 5. jún 2015, Trenčín (Havana), Košice (Collosseum)

IMG_1382Keď je chuť a čas, dá sa všetko. Môj prípad. Slovenská vláda mi poskytla voľné vlaky (zaplatí si ich, vieme kto) a času som mal dosť, tak mi napadlo, že by bolo zaujímavé pozrieť si dve zastávky mojich obľúbencov HEAVING EARTH a to konkrétne v Trenčíne a na druhý deň v Košiciach. Nápad nabral reálnu podobu a tak vám teraz netradične ponúknem pohľad na obidve zastávky s podtitulom „2in1“. Pražákom robia spoločnosť brutal death metaloví CONGENITAL ANOMALIES, ktorí sa neboja ani slammových vôd. Pre Trenčín finálny line-up, avšak v Košiciach sa zostava rozrastá o brutalistov BRUTE, grinderov GRINDING JESUS BROTHERS a death/thrashových EXLIRIS. Výprava pokračovala ešte aj do Prešova, ale tam som už čas nepošetril. Každopádne zaujímavý „dvoj-koncert“. Čo priniesol?

V prvom rade veľmi slabú účasť, ktorá ma nadmieru mrzela. HEAVING EARTH patrí k špičke nielen českej scény a aby na nich prišlo necelých 40ks (Trenčín) a 45ks (Košice) mi príde až na zaplakanie. Nič, utrime si slzy a poďme to prebrať postupne.

E -KEPostupne vlastne ani nie, najprv pôjdu na rad „predkapely“ a potom návštevníci z Česka. Košice, ako som spomínal, doplnili tri kapely. Prvá z nich bola michalovská záležitosť EXLIRIS. Chalani vo veselej nálade, neskôr došlo aj na pár vtipov, spustili svoj set pomerne načas a vo veľmi dobrom zvuku (čitateľné, drvivé, všetko ako má byť). U Collossea už zaručená istota. Ich death metal okorenený o thrashové tempá, občas opačne, pôsobí naživo pekne živelne a energicky. Dôraz sa vkladá taktiež na melodickú stránku, ktorá je dosť bohatá na žáner, ktorý hrajú, popritom sa vystriedajú aj dva rôzne vokály. Jeden skôr thrashový, druhý deathový (žáner nezaprú). Rozmanitá hudba, len by si žiadala kus pridať a pokúsiť sa vytvoriť už aj niečo nové, potenciál je tam silný. Cover od otcov žánru DEATH na záver milo potešil.

GJB - KEČas kus pridať do vrtúľ a spustiť poriadne natlakovanú a naklepanú jazdu. Toto chalani zo Stropkova vedia. GRINDING JESUS BROTHERS melie naozaj v masívnom grindovom tempe s príchuťou hardcoru, či crustu. Krátke a úderné songy, to je ich priorita, ale občas sa pozabudnú a zablúdia až do sludgeových vôd, kde dominuje náramná valivosť. Ich bubeník mal poriadnu rozcvičku, keďže následne pokračoval v radách BRUTE. Hlavný motor je však gitarista a spevák v jednej osobe, ktorý dáva to pravé palivo do ich hudby a melie sa ostošesť. Výborný prievan hlavy!

B - KEV BRUTE sa v poslednom období často mení zostava. Stálice Rado za basou a Steve za gitarou držia túto vydarenú formáciu stále nad vodou, teda hlavne Steve, keďže je akýmsi duchom kapely a death metalovým srdciarom. Robo odišiel za prácou za hranice, tak všetko gitarové remeslo ostalo na Stevovi. Na vokálnu posilu, dnes už stále miesto, nabrali Mareka, ktorý pôsobil aj v ALMA PERSONA. Za bicie, ako som spomínal, nabrali reálnu postavu a to Džupa z GRINDING JESUS BROTHERS. Ako im to ide? Náramne! Brutalitou nasiaknuté songy plné technickej prepracovanosti s jemnou dávkou melodiky. Naživo o 200% drvivejšie ako vo veži! Marek sa oproti Robovi menej ohýba v hlbokých „gore“ pasážach, no zato ukričané a growlové mu náramne idú, aby som mu nekrivdil, zavíta na výlet aj do hĺbok, len nie tak často ako Robo. Steve, napriek tomu, že musel zvládať všetky gitarové party, vyplnil priestor naplno. Pokiaľ nie ste perfekcionista, alebo nemáte uši v upgrade „death metal vol. 666“, tak ste veľký rozdiel nemohli nájsť. BRUTE už dlho patrí ku kapelám, ktoré by si zaslúžili uznanie nielen u nás doma, ale hlavne v zahraničí. Kvalitou sú priam na vrchole ľadovca! Už sa rodí aj tretí nasledovník a to som druhého nazval albumom roku u nás doma. Čo prinesie tento?

CA - TNAko ste si všimli, zatiaľ som rozoberal len Košice a konečne nastal čas pozrieť sa na to, ako to vyzeralo v Trenčíne. Havana je o dosť menší klub ako Collosseum. Keď v Colle bolo 45 ľudí, vyzeralo to na ľudoprázdno, no tu tých 37 kusov vyzeralo ako plnka. CONGENITAL ANOMALIES otvorili koncert poriadne masívne. Zvuk síce nebol ideálny, možno za to môžu „strojové“ bicie a absencia jednej gitary, skrátka mi to prišlo umelé. Hudobne ich môžeme smelo buchnúť do slamming brutal death metalu, ktorý však netrpí absenciou nápadov, ba priam naopak, je pekne vrstevnatý a technicky slušne zvládnutý. Jaro chrlil hĺbky ako pán, to platí pre obidve zastávky. Občas ukázal, že vie vytasiť aj poriadne „bielka“ (o väčšiu brutálnosť postarané).

CA - KEV Košiciach im zase zvukovo vypomohol klub. Umelosť sa už viac-menej vytratila, gitara nabrala poriadnu šťavu. Ľudí sa pre zmenu zdalo pomenej, možno ani nie pomenej, len kvôli veľkosti klubu sa strácali. Vytvoril sa aj kotol, čo by v Trenčíne nebolo možné. Slamming mal riadnu šťavu, ako z poriadnej rozporciovanej mŕtvoly a celé to bolo vynikajúco technicky zvládnuté. O chvíľu ich uvidím znovu na Fleshke, kde budú obohatení o jednu gitaru navyše, tak som zvedavý, aké grády im to ešte pridá.

HE - TNAko som spomínal, priestory klubu v Trenčíne nedovoľovali ani o pol človeka navyše. Sranda by bola, keby došlo 100 ľudí, zrejme by sa museli vystriedať v polke setu. Dosť bolo „keby bolo keby“, ako to teda bolo? HEAVING EARTH využili priestory naplno. Až som sa bál, či sa tam všetci zmestia, no podarilo sa. Ich zlom nasiaknutý death metal, ktorý čerpá z odkazov takých mohykánov ako IMMOLATION alebo MORBID ANGEL, naživo valí ako z pravého pekla. Stiesnenosť priestoru využil Žlababa v prospech a skoro do tváre nám hádzal svoje hrdelné a mohutné growlingy, až som sa bál, či po nás nevyštartuje. Zvyšok kapely valil nekompromisne počas celého setu.

HE - KETo isté platí aj pre košickú zastávku. Valivosť či drvivosť je ich stavebný kameň hudby. Sťa parný valec, ktorý sa prediera a nič ho nezastaví. Žlababa je majster svojho remesla. V Košiciach využil veľké priestory za účelom väčšej teatrálnosti, kde mi ich hudba pripadá ako monument skazy. Ten chalan sa nezdá, popri HEAVING EARTH spieva aj v BRUTALLY DECEASED a SHAMPOON KILLER a pritom vôbec neznie všade rovnako. Klaniam sa mu! Nový materiál „Denouncing the Holy Throne„ popri svojej valivosti a dávke teatrálnosti (už vás musím nudiť týmito výrazmi) nesie aj kopu trilkovacích pasáži a pochmúrnou melodikou zaprášené gitarové linky, ktoré naživo pridávajú k atmosfére svoju daň. Špičkové vystúpenie, špičková kapela. Nemám čo vytknúť! Snáď len dodať, že čoskoro sa recenzia na tento monument ukáže na našich stránkach, tak pozorne sledujte!

Na záver musím pochváliť organizátorov, že sa na to dali aj napriek tomu, že sa result bude nachádzať v mínusových hodnotách a každému, kto prišiel podporiť death metalový UG, vzdávam holt!

 

Fotky: Alexandra Power
Alexandra Power Art

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj