Report – Suicidal Angels, Dr. Living Dead!, Angelus Apatrida, 24. február 2015, Collosseum Club, Košice

SA final velkyNová vlna thrash metalu nám nesie stále nové a nové kapely, ktoré si korene žánru uctievajú po svojom, ale zato s rešpektom. Práve o tomto mal byť ďalší, výlučne thrash metalový koncert v Košiciach. Gréckych drvičov strún SUICIDAL ANGELS vytiahlo na svetlo sveta monštruózne vydavateľstvo NUCLEAR BLAST, ktoré vypísalo súťaž o nahrávaciu zmluvu a tak druhý album „Sanctify the Darkness“ vyšiel pod ich krídlami. DR. LIVING DEAD! je ešte doposiaľ neznáma kapela, ktorá pochádza z krajiny nie príliš naklonenej ich žánrovému zastúpeniu. Thrash metal odetý v kostrových maskách a zmyslom pre crossoverové zákutia. Španieli ANGELUS APATRIDA pôsobia už tiež nejaký ten rôčik na scéne, svojím novým albumom „Hidden Evolution“ vysoko zdvihli vlajku novodobého thrash metalu, uvidíme akým vetrom im bude Collosseum viať. Akcii nahrával aj fakt, že poriadny metal sme tu nemali už vyše dvoch mesiacov. Ja som i tak zostal skeptický a tipoval som účasť do 100kusov. Na konci som zostal riadne prekvapený. Pozitívne? Negatívne? To vám hneď popíšem.

angelusCollosseum bolo v hodine siedmej už pripravené na oldschoolový útok. Španieli teda tiež nelenili a spustili hneď svoju nekompromisnú jazdu. Zvuk hneď od začiatku riadne tvrdý, kompaktný a drvivý, čo mi hneď vyčarovalo úsmev na tvári. ANGELUS APATRIDA okamžite roztrhali svoj status predkapely a nadelili nám takú ničivú jazdu, na ktorú sa len tak nezabúda. Nasadenie ako parný valec, energia z nich lietala, kde sa dalo a odozva nenechala na seba dlho čakať. Hudobne tu nemôžeme hovoriť o niečom novom – prevažne americká škola (METALLICA, OVERKILL…), štipka európštiny (DESTRUCTION), no zato vyžmýkané zo všetkého to najlepšie, pridané mohutné gule a sila tanku a všetko v nadzvukovej rýchlosti vrhnuté do divákov ako poriadny preplesk. Hlava sa nedala zastaviť. Klipovka „Serpents On Parade“ doslova valcovala a stala hymnou ich vystúpenia (v tom čase som ešte netušil, že aj celého koncertu). Bola to smršť!

dr. living deadLatka bola nastavená neuveriteľne vysoko. Nezávideniahodná situácia. DR. LIVING DEAD! si však s tým hlavu nelámali a spustili svoj uvoľnený a na nič sa nehrajúci set. Vážnosť bokom, poďme to poňať s trochou vtipu. Vážnosti predsa len bolo tento večer dosť. Ich poňatie žánru sa nieslo v duchu ranných ANTHRAX, štipkou D.R.I. či SUCIDAL TENDECIES, čiže crossover 80-tych rokov. Vyzbrojení maskami s lebkovou tematikou a hop na družinu pod pódiom s poriadnou dávkou energie. Rezalo sa, poskakovalo, vlnilo, či už na pódiu, alebo pod ním. Avšak mastná dávka energie ako pri predošlom vystúpení neprichádzal. Netvrdím, že to nemalo šťavu, malo a riadne veľkú, ale Španieli dnes nastavili latku, ktorá bola pre každého privysoko.

suicidal angelsVeru, síce predbieham, ale bohužiaľ SUICIDAL ANGELS sa k tejto latke ani zďaleka nepriblížili. Nemôže zato zvuk, jedine ich prístup, ktorý bol veľmi lážo-plážo. Celé to bolo naťahované a toľko príhovorov a povzbudzovaní (a to kotol riadne vrel) sa len tak nevidí. Dobre, to posledné by som im ešte odpustil, ale o takom nasadení, ako predviedli Španieli, môžu Gréci len snívať. Hudobne je to zaručený old school najväčších klasík (SLAYER, KREATOR….), opäť nič nové, ani veľmi svieže. Dokonca sa musím priznať, že keď som ich videl pred 2 rokmi na „Brutali“, tak sa mi tiež veľmi nepozdávali, no myslel som si, že v klube to bude mať oveľa väčšie gule. Alebo zato môže španielske tornádo, ktoré nikomu večer spať nedalo? Na to si odpovedzte každý sám. Ja uprednostním v prehrávači španielsku novú porciu pred tou gréckou.
Asi to už nemusím opäť písať, ale, prečo nie. ANGELUS APATRIDA doslova rozdrvili Collosseum na cimpr-campr, DR. LIVING DEAD! ešte zvládol ťahať tempo s nimi, ale SUICIDAL ANGELS ani zďaleka. Tým aj odpoviem na otázku z úvodu. Mladý thrash metal ma prekvapil, ale čo je podstatnejšie, tak účasť prekročila hranicu 160ks, čo je veľké pozitívum do budúcnosti. Ľudia, len tak ďalej!

Fotky: Laci Schürger

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj