„Moje obľúbené koncertové fotografie“ – fotospoveď Veroniky Klimonovej alias Werdzy, 1. diel

Nedávno mi šéfredaktorka Staška napísala, že by rada spravila článok s mojimi obľúbenými koncertovými fotografiami. Samozrejme som súhlasila. Vybrať len niekoľko pre mňa naj nie je jednoduché, lebo ku väčšine sa mi viaže nejaká spomienka.
Fotografujem približne od roku 2009, najprv som mala iba kompaktný fotoaparát Nikon coolpix s10 a skúšala s ním fotiť kapely kamošov, najčastejšie Millhouse, Mudhole. Ale pri slabých svetelných podmienkach v kluboch nebol dobrý, tak som prešla na zrkadlovku, Canon eos 450D so setovým objektívom a 50 mm f 1,8. Setový objektív mi často nevyhovoval vysokou clonou a nahradila som ho za Tamron 17-50 2,8 so stabilizáciou obrazu. Teraz je ten fotoaparát, ako môj náhradný a používam Canon eos 5D mark II so svetelnými objektívmi: Canon 24-70 2,8, Canon 50 mm 1,4, Canon 70-200 2,8, Samyang 14 mm 2,8. Vo výbave mám aj dva externé blesky a k nim sadu odpaľovačov, statívov a rozptylových bielych dáždnikov, čo je super napríklad na promo fotografie kapiel.
Pri písaní a vyberaní fotografii do článku mi napadla otázka. Čo je snom koncertného fotografa? Určite mať vytúženú foto výbavu, dostať sa fotografovať na obľúbenú kapelu, festival. Byť oficiálnym fotografom nejakej kapely, alebo festivalu, akcie. Mať titulnú, profilovú fotografiu na stránke obľúbeného interpreta. Mať fotografie uverejnené v časopise, nie len hudobnom, ale aj fotografickom. Vyhrať nejakú foto súťaž. Predať fotografiu manažérskej spoločnosti niektorej zahraničnej kapely. Ísť s kapelou na turné. Aby si ho domáce kapely volali nafotografovať koncert a boli s jeho prácou spokojní… Všetko z toho sa mi už vlastne splnilo, aj keď môj vytúžený fotoaparát je momentálne Canon eos 5D mark III, obľúbených kapiel mám veľa, ktoré by som chcela fotiť a klientov túžim mať viac.
V článkoch na pokračovanie si pozrite moje pre mňa naj fotografie aj s popisom. Fotografii som mala vybrať 30, ale dala som 33, lebo je to moje obľúbené číslo.
Prijemné pozeranie a čítanie prajem.

1. Spachtoš, Randal club, Bratislava.
Fanúšikovia ku koncertom patria. Tohto spiaceho som objavila na koncerte kamošov Kamorthon, vďaka tejto fotografii som vyhrala prvé miesto súťaže na tému Hudba v českom časopise Digitálni foto magazín.
1.

2. Iné Kafe, Topfest.
Túto fotografiu milujem. Bol to môj prvý väčší festival s fotoaparátom, dokonca vznikla požičaným objektívom. Fotografia bola foto dňa na slovenskom fotoportály ephoto.sk a vyhrala druhé miesto súťaže, jak na to, focení festivalu v časopise Foto video.
2.

3. Vildhjarta, Majestic music club, Bratislava.
Jedna z mojich najobľúbenejších kapiel. Na koncerte som bola na guest liste a mohla som si ešte vziať jednu osobu so sebou a to vďaka tomu, že hrali aj na Brutal assaulte, kde som mala fotopas A, z fotopitu, fotografie sa im páčili na toľko, že jednu si dali, ako titulnú a chceli ich aj v originál veľkostiach, keby potrebovali k rozhovorom do časopisov.
3.

4. Zippo, Randal club, Bratislava.
Fotografia tejto zahraničnej stoner metalovej kapely z Talianska vznikla nečakane, nosili veci z pódia a stihla som túto super siluetu. Neskôr sa mi podarilo nazbierať ďalšie fotografie do série, s ktorou som vyhrala súťaž Foto v záhrade 2011.
4.

5. Kamorthon, Randal club, Bratislava.
Kamoši z Kamorthonu si ma raz zavolali nafotiť koncert. Mali skvelé prídavné svetlá, paru a vtedy vznikla táto moja jedna z najobľúbenejších fotografii.
5.

6. Mandragora, Randal club, Bratislava.
Fotografia vznika na domácej stoner metalovej kapele Mandragora. Natáčali v Randali video k pesničke, tak si zadovážili prídavné svetlá a celý čas mali viditeľné takmer iba siluety. Ruka fanúšika mi pomohla ozvláštniť daný moment. Fotografia sa dostala na svetový fotoserver 1x.com, kde fotografie najprv musia prejsť výberom registrovaných užívateľov a neskôr prísnej poroty.
6.

7. Bring me the horizon, Majestic music club, Bratislava.
Toto bol asi najnebezpečnejší koncert, aký som zažila. Nehorázna tlačenica, každú chvíľu nejaký nečakaný úder. Akreditovaných fotografov nás ani na prvé tri pesničky nepustili fotiť z fotopitu, lebo tam boli vyhadzovači a každú chvíľu nosili odpadnuté dievčatká do backstageu. Bezpečné miesto sa mi podarilo nájsť až pri stene, keď ma tam vyhadzovač zbadal, ukázal ok, ani som sa z toho miesta nepohla, vlastne ani sa nedalo kam, ak som chcela prežiť ja a hlavne aj fotovýbava. Väčšina fotografii vznikla s fotoaparátom nad hlavou, približne som zaostrila, nastavila si živý náhľad, nech vidím na displeji, čo fotím a táto fotografia je z nich moja obľúbená.
7.

8. Cult of luna, Asymmetry festival, Wroclaw, Poland.
Tiež jedna z mojich najobľúbenejších kapiel a aj fotografii a z môjho obľúbeného festivalu. Na festivale som bola posledné dva ročníky, 2012, 2013 s fotopasom, minulý rok sa konal iba jednodňový malý festival, lebo nemali toľko financii, na ňom si zahrali kamoši Holotropic a vzali ma so sebou.
8.

9. Melvins, Asymmetry festival, Wroclaw, Poland.
Tiež jedna z 2013 ročníka Asymmetry. Keď som chodila na strednú školu, tak som milovala aj kapelu Melvins, bolo skvelé ocitnúť sa blízko svojho „idola“ tak blízko. Organizátorom sa moje fotografie z festivalu páčia, tak niektoré budem mať na banneroch po meste k festivalu v tomto roku.
9.

Veroniku „Werdzu“ Klimonovú a jej tvorbu môžete podporiť na jej facebookovej stránke. Tešíme sa na druhý diel!

Avatar photo

Autor: Sarkast

Zdieľaj