Report – ABORTED, ORIGIN, EXHUMED, MIASMAL, 3. December 2014, U Očka, Bratislava

Naše hlavné mesto na začiatku predvianočného obdobia mala zasiahnuť okrem vianočných trhov aj mimoriadna zostavička tvrdších odnoží nášho žánru. Turné pod krycím názvom „The Hell Over Europe“ našťastie zasiahlo aj našu krajinu a ponúkalo prvotriednu „podívanú“. Belgičania ABORTED sa mimoriadne vyšvihli novým albumom „The Necrotic Manifesto“, ktorý nás presvedčí, že aj death/grind sa dá zahrať technicky a prepracovane a pritom neprísť ani o štipku brutality. Americkí brutálni trhači strún ORIGIN sú už dlhodobo záruka tej najvyššej kvality vo vodách technického BDM. Špičkové zastúpenie dopĺňajú ešte gore maniaci EXHUMED, ktorí školu bájnych CARCASS berú mimoriadne zodpovedne. Spojenie týchto troch mien bolo silné lákadlo, navyše ešte mali zahrať BENIGHTED, len tí nakoniec odvolali účasť a miesto nich prišli akciu otvoriť Švédi MIASMAL, ktorí ponúkali tradičnú školu death metalu. Akcia fakt nadupaná na prasknutie, presunutá z Randalu do Očka (keďže je to cez ulicu, tak to nehralo žiadnu rolu). Už len sadnúť do vlaku zadarmo, pokiaľ ste tiež postihnutí touto kliatbou a užiť si brutálne tóny naživo.

miasmalKlub pred siedmou hodinou, kedy bol oznámený začiatok koncertu, zíval prázdnotou, okrem členov kapiel a fakt pár fanúšikov. Zadné priestory sa otvorili tesne po siedmej a Švédi MIASMAL spustili svoje tóny o polhodinu nato. Ľudí ešte nebolo veľa, väčšina prišla len na to hlavné, no chalani sa nedali odradiť a spustili svoje preťahové a archaicko-deathmetalové posolstvo. Zvukovo to bolo zvládnuté fakt výborne (možno trochu vyššia hlasitosť, na ktorú som i tak zvyknutý). Vytasené biele pupky, riflovky, proste oldschool nielen z gitár, ale aj na sebe. Vlastne sa stačilo pozrieť, odkiaľ chalani pochádzajú a čo hrajú a už by vám malo byť jasné, do čoho idete. Zahrali to presvedčivo, precízne a energicky, proste veľmi vydarený začiatok akcie, oplatilo sa prísť načas.

exhumedDruhé vystúpenie si už nenechalo ujsť podstatne viac ľudí. EXHUMED tiež bez nejakých zbytočných rečí spustili svoj set. Odpodlahový riffing, tempá na poli death/thrashu, chrapľák a asistenčný hlboký growl, to sú hlavné poznávacie znaky ich tvorby, vychádzajúce ešte z dôb, keď CARCASS tvoril pojem „gore metal“. Vystúpenie malo už od začiatku poriadne gule, nasadenie parádne a všetko sedelo ako malo. Ľudí to zobralo hneď a tak sa rinuli dopredu a začali prvé náznaky kotla. Kto už týchto Američanov pozná, tak mu je jasné, že pri hudobnej stránke to nezostane. V polke setu zo zadných radov bolo počuť zvuk motorovej píly, to sa už predieral ich hlavný maskot, patológ-mäsiar, na pódium. Pílil nad hlavou jedna radosť (ešteže si zabudol dať na pílu ozubený pás, inak by bolo o pár hláv na koncerte menej). Po nejakých dvoch piesňach vytiahol črevá, ktorými začal škrtiť druhého gitaristu, až ho dohnal k zemi. Následne ho prebudil, nalial mu cez špeciálne opravenú rúrku do krku pivo (aby sa mu to tam dobre spenilo, však) a následne ho gitarista vyvrhol aj inými telesnými tekutinami na zem (teda na vopred pripravený igelit). Na záver ešte vytiahol odseknutú hlavu a polial krvou pár fanúšikov v prvom rade (zrejme kečup). Koncert po obidvoch stránkach zvládnutý na jednotku. Už sa len tešiť, čo príde potom.

originORIGIN mi už z nahrávok prišli neuveriteľne nadupaní, nekompromisní a celkovo mi ich hudba príde ako tornádo, avšak celé brilantne technicky zvládnuté. To som však nemohol tušiť, aká kanonáda to je naživo. Prvé tóny priniesli hneď hurikán tónov, úderov a vibrovania strún. Jason Keyser sa ako nový spevák (nový, ako nový, už je tam od roku 2011) ukázal vo veľmi dobrom svetle, energia z neho priam sršala a dostával celú túto namakanú rafinériu poriadne dopredu. Ľudia vreli už tiež, kotol sa točil, došlo aj k „wall of death“. Paul Ryan šiel ako nekompromisný stroj (presne, dôrazne a rázne – je to vôbec človek?), ruka mu lietala po hmatníku, trilkovačky, riffy, všetko padalo na úrodnú pôdu, s neuveriteľným ťahom na bránu. Energia snáď vymietla aj tie najviac zašité pavučiny v kúte. Takúto nekompromisnú show som fakt nečakal, úplne mi podlomila kolená a prefúkla všetky ušné obvody. Hlavný ťahúň večera mal čo robiť.

abortedA to teda mal. ABORTED spustili svoj namakaný death/grindový set, ale hneď musím podotknúť, že na kanonádu predtým sa to vôbec nechytalo. Nechcem tým povedať, že hrali nejak slabo, to vôbec nie, akurát ORIGIN to tak odpálili, že málokto by sa im v ten večer vyrovnal (pokiaľ vôbec niekto). Belgičania napriek tomu hrali veľmi svižne, technicky prepracovane a dôsledne. V polke setu im prišiel zahosťovať Matt Harvey (EXHUMED, ak si nepamätáte), ktorý to trochu uvoľnil. Ľudia sa zabávali už v úplne najvyššom prúde (samozrejme ako to Očko dovolí), opäť došlo k „wall of death“ (v spomínaných priestoroch to vyzerá trochu komicky) a klasické točenice boli na každominútovom poriadku. Set prešiel ako voda, veď viete ako sa vraví, všetko dobré rýchlo prejde.

Koncert dopadol veľmi vydarene, ľudí bolo dosť, nehodlám si tipnúť, ale hranica stovky bola podľa mňa prekonaná. Kapely odohrali veľmi vydarené sety, kde ORIGIN dominoval na plnej čiare. Proste koncert ako lusk, snáď v budúcom roku budeme mať takých ešte veľa!

Fotky: Martina Vargová

Avatar photo

Autor: Bukaco

Zdieľaj