Rozhovor – BRAINSCAN

BS04Hneď prvá otázka je tu tak trocha pre tých, ktorí ešte nemali tú česť s Vami: kto je vlastne Brainscan a čo hráte?

Filip: Brainscan je jeden hudobný mozog chodiaci na dvanástich nohách .Sme šiesti muzikanti, ktorí spolu hrajú od roku 2008. Za ten čas sme stihli nahrať jedno promo EP(2009), dva regulárne CD Breaking Down Your Mind (2011) a Reflections (2013) a dať dokopy výberové CD Tribute To Testimony(2012). Máme za sebou doteraz vyše 200 koncertov na klubovej a festivalovej úrovni. Stále hráme, skladáme a chodíme po koncertoch. Robíme to, čo nás baví a napĺňa. Za doterajšiu dobu existencie sme vystriedali dvoch bubeníkov a jedného gitaristu. Momentálne a verím, že nadlho budeme hrať v zostave:

• Martin Androvič – spev (Liquid Boogie Roll, ex – Blackstorm)
• Tomáš Smida – spev (ex – Pyopoesy, Hecate)
• Peter Rusnák – basa (ex – Hecate, Enormity)
• Filip Glocko – gitara (ex – M.S.R., Sticfutu, O.S.B.)
• Ján Novosad – gitara (Abowe, ex-Heos, Glorion , Baron Blade)
• Filip Peťko – bicie (ex – Rock Reunion)

Minulý rok Vám vyšiel nový album, ktorý ste nazvali „Reflections“, ktorý zdobí veľmi svojský obal. Čo pre Vás tento obal symbolizuje?

Filip: Autorkou obalu je mladá výtvarníčka Zdenka Mertanová. V období komponovania skladieb na album sa pomaly črtala aj vízia, ako by mal vyzerať obal nového albumu. Zvolili sme takú minimalistickú ideu, ktorá by zdôraznila celý koncept a to rôzne myšlienkové pochody a reflexie na udalosti, ktoré sa človeku stanú a niektoré z nich ostanú hlboko zakorenené v človeku, či už ide o pozitívne, ale aj o negatívne veci. Obal nebol tvorený pre nás, proste sme narazili na toto umelecké dielo a hneď nám zapasovalo a po pár stretnutiach s autorkou, ktorá po prečítaní textov použitie diela odsúhlasila. Samotná postava na albume a jej „rozdrobenosť“ predstavuje príbehy – skladby, ktoré sme prežili.

S odstupom času sa na „Reflections“ pravdepodobne pozeráte už trocha inak, ako na Vás pôsobí po takmer polročnom odstupe, stalo sa Vám pri jeho počúvaní, že si už poviete „veru, toto sme mohli spraviť asi aj inak“?

Cremo : S odstupom času človek nadobúda pri posluchu trochu globálnejší pohľad vec. Nemáte v hlave toľko detailov, ako pri tvorbe samotnej. Zrazu zistite, že momenty s ktorými ste sa možno stotožňovali menej, sú úplne v poriadku a tiež si poviete že “tento song, ktorý mi včera až tak nerezal mi zrazu sedí.. “. Je to samozrejme vec vkusu, ale ja si ten album z času na čas vypočujem rád. A čí by sme niečo spravili inak? Reflections bol predovšetkým team work. Každý člen kapely do toho viac či menej prispel, každý tam dal kus svojho „JA“. Som presvedčený, že vzhľadom na kombináciu ľudí, ktorá sa na tvorbe tohto albumu podieľala, je všetko tak, ako má byť.

Novinku Vám produkoval a mixoval Jochem Jacobs z výborných TEXTURES a zvuk na nahrávke je naozaj výborný. Ako ste sa dostali k tejto spolupráci, a prečo ste si zvolili práve tohto pána?

Filip: Prácu tohto hudobníka sme poznali už z produkovania jeho domovskej, skvelej kapely Textures. Handrush sa ale zameral hlavne na jeho prácu s inými kapelami, čo produkoval a boli to všetko výborne vyprodukované veci, čo sa nám zapáčilo a presvedčilo nás, že Jochem by mohol byť ten správny na vyprodukovanie finálnej podoby nášho albumu. Po pár vymenených mailoch sme mu poslali surovú nahrávku a už po poslaní prvého mixu, sme vedeli, že je ten správny a presne pochopil zvukovú podstatu nášho albumu. Sme s jeho prácou maximálne spokojní.


Na novinke vyčnievajú aj veľmi výrazne spevy, či už čisté alebo growl a je cítiť, že si dávate záležať aj na lyrickej zložke Vašej hudby. Zaujímalo by ma kto stojí za textami, čo ho motivuje písať o témach, o ktorých píše a čo je skôr – hudba alebo text?

Filip: U nás je to jednoznačne hudba, ktorá ide von ako prvá. Keď je hotová, tak robíme spevy, čiže speváci a aj my ostatní máme pieseň už vžitú, čo sa týka hudobnej stránky. Na nový album väčšinu textov napísal paradoxne náš už teraz bývalý bubeník Hollub, ktorý bez servítky a úprimne dal na papier všetko, čo ho tešilo, ale hlavne ťažilo.

BS03

Kapely sú často rôznorodo konštituované, v každej to funguje trocha inak. Aká politika funguje v Brainscan, máte tu rozdelené určité povinnosti a práva, alebo ste pod diktatúrou jedného alebo dvoch ľudí?

Filip: Je nás v kapele šesť ľudí, takže niekedy je to ťažké skĺbiť predstavy každého. Ale zatiaľ sa nám to darí a čo je hlavné, tak po hudobnej stránke sa vždy zhodneme. Možno, respektíve práve preto je naša hudba taká bohatá na rôzne vplyvy, lebo každý z nás do nej prináša kus svojho obľúbeného žánru. Nie je to kalkul, proste je to tak.

Handrush: Ako sa to vezme…V podstate máme určité veci rozdelené. Filipko spravuje kapelný bank a zásobuje kapelu skvelými riffmi, Noga rieši dopravu a ubytovanie po koncertoch a ja tie koncerty vybavujem a komunikujem s promotérmi a organizátormi:-). Baví nás to, ale vieme si predstaviť, že by sme raz mali šikovného manažéra alebo manažérku a my by sme sa sústredili už len na muziku.

Aké plány máte s Brainscan do blízkej aj ďalekej budúcnosti? Čo je aktuálne prioritou kapely?

Filip: Plány sú pre nás dá sa povedať stále rovnaké. Veľa koncertovať v kluboch a na festivaloch a skladať nový materiál, ktorý je tou hlavnou hnacou silou kapely.

Handrush: Stále mame pred sebou nejaké ciele, koncerty, plány ale primárnym cieľom je muzika:-) Aktuálne sa pripravujeme na bohaté festivalové leto a tak drilujeme koncertný program, no popri tom nezabúdame na nove veci a už teraz pripravujeme materiál na novu dosku, ktorý už teraz znie zabijácky;-). Do budúcna plánujeme teda opäť koncertovať, nahrávať a hlavne sa zabávať:-) Tiež mame stále jeden nenaplnený plán a to isť si vyskúšať zahral do ,,Európy“….Teraz keď sa nám konečne podarilo zaobstarať si vlastnú dodavku sa nám ten sen možno aj čoskoro splní:-).

V kapele ste všetci šikovní hudobníci a na jazýčku ma svrbí otázka, či sa realizujete aj v nejakých bočných projektoch alebo či je Brainscan drvivá priorita.

Filip: Brainscan je určite priorita pre všetkých členov kapely. Každý z nás na začiatku fungovania Brainscan súbežne pôsobil aj v druhých kapelách. Noga v Pyopoesy, Pepe v Hecate, ja v O.S.B.. Momentálne si Cremko občas chodí zahrať so svojou bandou Abowe a myslím, že Handrush je vždy „po ruke“ Palovi Chodelkovi, ktorí spolu hrajú vo výbornej  kapele Liquid Boogie Roll.

Vráťme sa na chvíľu k „Reflections“. Nemôžem si pomôcť, ale na tejto nahrávke je čosi číro slovenské, neviem či je to v zvuku alebo v samotnej hudbe, ale tento pocit ma sprevádzal pri posluchu celej nahrávky. Toto však nemožno brať ako urážku, pretože tak ako Švédske alebo Americké kapely majú svoj zvuk, svoj „feeling“, zdá sa že Brainscan sa podieľajú aktívne na formovaní toho Slovenského. Myslíte si, že po tých rokoch sa ten náš Slovenský „feeling“ v hudbe vyformoval? Čo myslíte, že je „rýdzo“ slovenské v metalovej, ale aj nemetalovej hudbe?

Filip: Škoda, že neviem presne, v čom máš na mysli „ten slovenský zvuk“. Finále našej nahrávky sme dali do rúk človeku „zvonka“, lebo na Slovensku nám momentálne nik neprišiel pod ruku, kto by vedel vyprodukovať – finalizovať metalovú nahrávku podľa našich predstáv. Ale je pravda a bolo by to fajn, keby sa na slovenskej scéne „udomácnil kvalitný slovenský zvuk“. Myslím, že v duchu starej dobrej slovenskej rockovej školy pokračujú napr. Korben Dallas. Metalový zvuk si asi ešte počká…aj keď je tu pár šikovných ľudí, ktorí sa snažia o obrodu metalového zvuku na Slovensku, ako napr. Michal Koleják, Michal Barla… Rýdzo slovenské by malo byť v hudbe možno to, čo nám chýba aj v živote a to zdravé slovenské sebavedomie. A „obhájiť“ si vlastnú kapelu, zvuk, texty a všetko okolo toho pri konfrontácii s kapelami „zvonka“.

BS05

Vždy je podľa mňa zaujímavé sledovať rodostromy hudobných inšpirácií pre hudobníkov a preto sa nevyhnutne musím spýtať, čo alebo kto je pre Vás inšpiráciou pri skladaní hudby?

Filip: V podstate, keď hráme, alebo robím na riffe, nie som inšpirovaný priamo nejakou kapelou, nechceme znieť ako „niečo/niekto“. Ale vždy ti niečo ostane v podvedomí, v hlave z hudby, ktorú počúvaš, takže mám rád z každého metalového štýlu klasikov daného žánru, ktorý sa chtiac/nechtiac v našej hudbe ukáže.

Noga: …od death metalových Hypocrisy cez thrash Sepulturu, black staršia tvorba Dimmu Borgir a  teraz The Dillinger Escape Plan, Faith No More…

Fefe: Veľkou inšpiráciou sú pre mňa dvaja velikáni – Mike Portnoy( ex. Dream Theater) a Chris Adler ( Lamb of god). Samozrejme okrem toho sa snažím dodať do hudby niečo zaujímavé napríklad zo žánrov ako punk-rock alebo pop-music. Je to zmes rôznych „chutí“ čo sa mení aj s pribúdajúcim vekom.

Handrush: Keďže sme v kapele šiesti a každý sme prišli z iných hudobných končín je toho strašne veľa. Ovplyvňuje nás spústa dobrej muziky, ktorej je strašne veľa okolo nás. Za tých pár spoločných rokov hrania sme si už ale vyprofilovali svoj štýl skladania a vieme, čo chceme. Mňa osobne inšpirujú teda chalani:-)

Cremo :Inšpiráciou je svojim spôsobom všetko čo Vás počas života nejak formuje, na čom vyrastáte a tiež čo sa v danom momente deje okolo Vás. Čo sa týka hudby samotnej, samozrejme je obrovské kvantum toho, čo mame radi a čo nás nejako formuje. Za všetko by som spomenul legendárnu Panteru či Faith No More, taktiež hardcoreových Biohazard či Madball. Z novších kapiel určíte Gojira či The Dillinger Escape Plan a podobne. Ale niekedy sa Vám v hlave usadia aj momenty z úplne iných žánrov a časom zistite, že aj toto vašu tvorbu nejako ovplyvnilo. Dôležité však je hľadať v hudbe sám seba a pokúšať sa do nej vkladať vlastne “ja”.

Na Slovensku sa toho za posledných 4-5 rokov urodilo mnoho aj na metalovej a rockovej scéne. Ktoré slovenské kapely Vám imponujú (alebo imponovali)?

Noga: Viac mi zaimponovala len kapela Disconcrete, tuším sa v súčasnosti premenovali na Divergence.

Filip: V minulosti mi zo slovenskej scény ostali v srdci zaryté kapely ako: Testimony, Paranoya, Satyr, Dissonance, Dementor, Mentally Parasites, Dauntless, Social Silence… V súčasnosti ma oslovili Persona Grata, Systemic Damage, Symbiosis, Fishartcollection, Killchain, Ex-Pulse…a popritom počúvam klasiky z minulosti, ktoré pretrvali dodnes ako: Slobodná Európa, Mäso…ale rád si dám na LP aj staré veci z českej metalov scény ako Debustrol, Vitacit, Titanic, Citron, Torr, Terminátor, Arakain, Krabathor….

Fefe: V poslednom čase sa mi páči skupina The Paranoid s ich vymakanými vecičkami. Tento rok vydali album s názvom Sedem. Veľmi sa mi páči a držím im palce.

Handrush: Áno máš pravdu, je toho naozaj mnoho…máme medzi tými kapelami veľa priateľov a občas sa stretávame na spoločných akciách a pódiách. Pre mňa je ale momentálne najlepšou slovenskou kapelou Korben Dallas. Bavia ma ich piesne, texty aj živé vystúpenia. Tak nejako si predstavujem slovenskú kapelu, cítim tam odkazy Deža Ursínyho aj Jara Filipa…a to sú velikáni slovenského bigbeatu;-).

Cremo: Súhlasím, že v poslednom období sa u nás zrodilo viacero zaujímavých interpretov. Mňa osobne určite oslovili Holotropic ci Symbiosis, nespomenúť sa tiež nedajú už známi Rust 2 Dust. Zaujímavým zjavom je tiež Persona Grata. A hoci sa bavíme predovšetkým o rock music, nedá mi nespomenúť nedávny koncert Katarzie a hosťujúcej kapely “Talent transport”, ktorý ma dostal svojou atmosférou – ako alternatívu by som to určite odporučil.

Autor: Sarkast

BS01

Autor: admin

Zdieľaj