Report – PESTILENCE, SETH, ANCIENT ASCENDANT, EMPYRION, 1.máj 2014, Nová Pekáreň, Nitra

Vždy ma poteší, ak k nám na Slovensko zavíta niečo, čo nemáme možnosť vidieť na každom rohu. Takýto úlovok sa tentokrát podaril Cyprusovi (Rest OF Noise Productions), ktorý namočil svoju udicu až do holandských prastarých vôd a vytiahol úlovok hodný ocenenia. PESTILENCE – jedna z prvých kapiel európskeho death metalu, ktorá začala svoju púť už v roku 1986. Prvé dva albumy ešte naspieval legendárny Martin Van Drunen (ASPHYX, HAIL OF BULLETS). Potom sa na post spevu až do dnešných čias dostal gitarista Patrick Mameli, ktorý je vlastne jediná stálica tohto death metalového obra. Minulý rok vydali veľmi podarený album „Obsideo“, ktorý sa nesie vo veľmi progresívnom až jazzovom duchu. Bol som veľmi zvedavý, ako budú skladby znieť naživo. Ako spolubojovníkov si vybrali Angličanov ANCIENT ASCENDANT a Francúzov SETH, o ktorých som si pred koncertom nezisťoval nejaké informácie a išiel som sa tam „prekvapiť“. Celé to mala začať naša domáca stálica EMPYRION. Vyhliadky na vydarený koncert boli vysoké a ako to dopadlo? To si hneď povieme.

Prvé kroky po klube zatiaľ nasvedčovali niečomu inému, ľudí sa zatiaľ ešte veľa nenazbieralo a to sa už chýlilo k prvému vystúpeniu, aj keď domácemu. Stihol som si objednať pivo a to už boli pripravení rozbehnúť akciu EMPYRION. Vystúpenie, vlastne skoro všetko až po posledné vystúpenie, sprevádzal dosť prehúlený zvuk. Zrejme zvukári sú zvyknutí na väčší klub, tu to bolo dosť komorné na takýto mohutný zvuk a zbytočne sa rozbíjal. Až na túto chybičku krásy všetko šlapalo, ako malo. Písanie o ich tvorbe je už pre mňa nosením dreva do lesa, podotknem len, že ich symfonický death/black je stále o triedu-dve lepší ako z nahrávky. Naživo je to oveľa masívnejšie, dravejšie a valiace, čo mi trochu na nahrávke chýba. Nuž naživo ma asi neprestanú nikdy baviť, len by sa zišli už nejaké nové skladby. Tomáš sa ako nový gitarista ešte stále zaúča a ide mu to veľmi dobre. Zatiaľ síce ešte dbá na to, aby sa nepomýlil a je na to pochopiteľne veľmi sústredený, zišlo by sa, aby sa viac uvoľnil, ale to príde až časom, keď to bude mať celé v „rukách“. Veľmi kvalitný začiatok akcie.

Ľudí stále veľmi veľa nepribúdalo, no kapelám to vôbec nevadilo (prečo by aj malo?) a tak po nie dlhom ladení prichádzajú na pódium Angličania ANCIENT ASCENDANT. Ich poňatie staršej formy death/ blacku je už dosť za zenitom. Svieže nápady, záchytné momenty, či aspoň nejakú energiu by ste u tejto kapely len ťažko hľadali. Ich bubeník mal tak statickú prácu, že sa musel evidentne nudiť, skoro ako ja. Neviem, odkiaľ vyhrabali tento support (zrejme slušne zaplatil za účasť na turné), ale mohli si to radšej odpustiť. Bolo to dosť slabé, nevýrazné a celkovo ich hudba mala pre mňa prínos taký, ako keby som počúval šum stromov v lese.

Pri druhej „support“ kapele som silno dúfal, aby to nedopadlo podobne. Francúzsky SETH mal hrať black metal, čo ma hneď nabudilo, snáď niečo z ich tradičnej miestnej vlny ala BLUT AUS NORD, AOSOTH, DEATHSPELL OMEGA. Nuž ničoho takého som sa nedočkal, ale na druhej strane, nešlo o žiadne fiasko. Ich hudba siahala do severu, konkrétne do Švédska ku pekelníkom DARK FUNERAL, mocné blackové linky, ktoré mali naživo riadnu dávku sily a čiernej magickej „melódie“. Atmosféru dopĺňalo temné prostredie, kde vlastne skupinu osvetľovalo len jemné červené podsvietenie. Všetko dokopy vytvorilo z tohto koncertu veľmi dobrý zážitok a bavilo ma po celej dĺžke, len či je to vhodné pred death metalovú legendu, šupnúť v podstate tri blackové spolky? To už nechám na vás.

Došlo na to, na čo sa zrejme všetci sem dotrepali. PESTILENCE si aj počas skúšky zvučili svoje nástroje úplne sami, čiže nejaké domnienky o namyslenosti tu nebudú na mieste. Patrick Mameli, ako aj sľuboval v rôznych rozhovoroch, svoj koncert ťahal takmer výlučne na novej tvorbe. Jeho slovami: „Budeme zakladať koncert na nových veciach, nechceme žiť zo starej slávy, ale chceme ísť dopredu!“ A to mu beriem! Ako bolo sľúbené, tak aj bolo. Väčšina vecí pochádzala z novinky „Obsideo“. Technicky brilantne zostavené skladby, ktoré majú aj neuveriteľnú silu a drive, čo naživo ešte viac pridalo do plynu a sršala z toho náramná dávka energie. Fanúšikom sa to zrejme tiež veľmi páčilo, čo aj kapele vracali neustálym hecovaním „Pestilens, Pestilens!“. To vyčarilo úsmev na tvári aj Mamelimu a napriek prvotnému výrazu odmeranosti poďakovať nikdy nezabudol. Svoju 8-strunovú gitaru zvládal fakt bravúrne a popritom ešte stihol dávať svoje chrapľavé vokály bez problému. Neostávalo mi nič iné ako len zakaždým tlieskať, keby som mal klobúk, tak ten by tiež smeroval vždy dole z hlavy. Jeho spoluhráči tiež nezaostávali, hlavne musím pochváliť basáka Geroga Maiera, ktorý mal až 7-strunovú basu a predvádzal na nej riadne kúsky, tak isto aj David Haley, inak bubeník tiež PSYCROPTIC, ktorý sa nedal zahanbiť a ich dynamické a technicky dosť náročné prechody zvládal bravúrne. Nakoniec prišla, pre mňa dosť nečakane, skladba „Twisted Truth“ z legendárneho albumu „Testimony Of The Ancients“, čo bola úplná čerešnička na tejto parádne upečenej a kvalitne zostavenej torte.

Ľudí sa nakoniec veľa nenazbieralo, ešte by sa do klubu zmestilo fakt hodne. PESTILENCE predviedli vystúpenie hodné ich formátu veľkej kapely, predkapely by si mohli vyberať podľa seba a hlavne podľa kvality, nie podľa účtovnej knihy bookingovky, inak som nadmieru spokojný a prajem veľa vydarených akcií Cyprusovi!

Autor: Lukáš „Bukáčo“ Polák
Fotky: Mišo Patz

 

 

Autor: admin

Zdieľaj