Rozhovor – ANSTRATUS: „Očakávať môžete masakrové pesničky, ktoré vám nakopú rite!“

Ešte pred polrokom sa kapele ANSTRATUS ani nesnívalo, že vystúpia za hranicami nášho štátu. Prihlásili sa s malou dušičkou do súťaže WACKEN BATTLE METAL, aby nabrali nové skúsenosti a trochu sa zviditeľnili. Čo však nikto nečakal, Banskobystričania už hneď v Košiciach rozdrvili publikum a získali od poroty plný počet bodov, vrátane mňa. Podobná situácia nastala aj vo finále u nich v rodnom meste. Mladíkom sa zo dňa na noc splnil sen a zahrajú si na najväčšom metalovom festivale na svete, na Wacken Open Air. Na kus reči som si zavolal speváka a gitaristu v jednej osobe, Tea, aby nám povedal niečo k začiatkom kapely a jej blízkej budúcnosti, samozrejme došlo aj na tému o súťaži a vystúpení na Wackene. Smelo do toho!

Na začiatok ti srdečne blahoželám k výhre vo Wacken Metal Battle. Skôr ako prídeme k tejto téme, by ma pre začiatok zaujímali začiatky. Ako si sa dostal k metalu a prečo práve thrash metal? Mal si oporné body v rodine, či ťa k tomuto dostalo niečo iné?

Ja som bol k tvrdej hudbe vychovávaný v podstate odmalička. Od otca som sa naučil počúvať punkové kapely (RAMONES,THE EXPLOITED,SLOBODNÁ EUROPA,VISACÍ ZÁMEK,ZONA A…) a teta počúvala zase metal. Naučila ma počúvať prvé metalové kapely ako CHILDREN OF BODOM, NIGHTWISH, WINTERSUN… Postupne ako išli roky, som sa dostal ku gitare a začal som hrávať s Andrejom (bubeník) u neho v izbe a thrash metal som sa naučil počúvať práve od neho. Vtedy sme fičali na starých albumoch kapely METALLICA. Andrej poznal thrashových skupín podstatne viac ako ja. Postupne som si našiel kapely, ktoré sa mi zapáčili a stále objavujem ďalšie a ďalšie. Thrash metal ma berie hlavne tou našlapanosťou a energiou, ktorá z tej muziky ide. Veľmi sa mi páčia gitarové riffy, bicie, basa, spev… proste všetko a tak sme sa rozhodli hrať práve tento žáner. Samozrejme boli aj iné vplyvy okrem thrashových kapiel, hlavne z vôd death-u a black-u.

Vo svete je momentálne dosť veľký trend hrať old school thrash, kapelám ako HAVOK, LOST SOCIETY, EVILE či WARBRINGER sa náramne darí. Sú práve takéto mladé kapely hrajúce starý thrash vaším motorom, či všetko pochádza od starých kapiel ako SLAYER (ktorý najviac počujem vo vašej tvorbe)?

Tieto mladé kapely sú pre nás ako idolmi, tak aj inšpiráciou, prečo hrať, ale podľa mňa pre nás mali najväčší vplyv staré klasiky. Tie nezomrú nikdy! Mojou srdcovkou je kapela BATHORY, samozrejme tie staršie albumy, vždy keď si pustím album „Blood Fire Death“, tak úplne šaliem. Tá energia, surovosť, rezavý zvuk gitár, našlapané tempá a Quorthonov šialený hlas ma vždy nakopne. Myslím, že aj to zanechalo na nás určité stopy. Od klasík k mladším kapelám sme sa dostali tak, že nám Andrej pustil TANTARU, EVILE, LOST SOCIETY, SUICIDAL ANGELS… a zapáčilo sa nám to. Z tých kapiel tiež cítiť ten old school štýl, ktorý sa nám tak páči!

Pri googlení slova ANTSRATUS som na nič konkrétne nenarazil. Čo to vlastne znamená a ako ste naň prišli?

Neznamená to vôbec nič, vymyslel to náš bubeník Andrej, lebo chcel kapelu s názvom na A. Doteraz nevieme prečo. Andrej to odôvodnil vždy tak, že chce proste kapelu na „A“ a bodka. Stále chodil s rôznymi názvami a ANSTRATUS vzniklo nejakou skomoleninou a spojením niečoho s niečím, fakt už nevieme. Nakoniec nám to najviac páčilo, tak sme to prijali.

Teo, tvoj vokál je pekne dravý, rázny a ako keby vypadol z časopriestoru 80-tych rokov. Ako si k tomu prišiel? Alebo si sa postavil pred mikrofón a spomenul si si na nejaký zlý zážitok a všetok hnev išiel z teba von?

Začínali sme pomerne mladícky. Bolo to tesne po Veľkej noci, „kúpačkách“, čiže sme boli trochu pri peniazoch a prišli sme k návrhu zakúpiť si stojan s mikrofónom. Ja som si vyskúšal zaškriekať a nejak sa mi to zapáčilo. Keď sme začali skúšať ako ANSTRATUS, tak som už rovno prišiel s tým, že budem aj spievať. Moje začiatky? Ťažké… Prvý rok to bolo dosť náročné, lebo som sa snažil vždy zaškriekať tak, ako som len vedel a húkal som stále z plného hrdla. Zároveň to bola aj sranda, neraz sa mi stalo, že som zachrípol deň pred koncertom, takže som nemohol ani rozprávať. Jeden koncert som ani neodspieval, iba som rozprával text do mikrofónu, našťastie nebol bohvieaký zvuk, takže to nejak prešlo. Hlavne Miro a Martin mali z toho obrovskú srandu. Postupne sa mi spev nejako vyvinul a teraz to už nie je taká záťaž ako predtým. Samozrejme, že mi treba ešte cvičiť, aby bol môj hlások dravší a dravší!

Ak pozerám vašu stránku, tak zisťujem, že máte vonku len jedno demo so štyrmi piesňami, no naživo ste hrali podstatne viac. Zvyšné skladby budú teda zaradené na váš debut, alebo mu bude predchádzať ešte nejaké EP? Kedy sa jedného alebo druhého dočkáme? Môžeš nám aj priblížiť skladateľský postup.

Chystáme sa nahrať nové EP, ktoré už vyjde aj na CD. Bude obsahovať 5 pesničiek, z toho 4 sú ešte nenahraté a 2 zbrusu nové pesničky, ktoré boli dokončené nedávno a nehrali sme ich ešte na žiadnom koncerte. Nahrávať sa ide už v priebehu tohto týždňa, názov ešte preberieme a obal máme už vyriešený, takže jediné, čo ostáva, je nahrať, zmastrovať, pomenovať a vydať! Vonku by to malo byť najneskôr do Wackenu. Očakávať môžete masakrové pesničky, ktoré vám nakopú rite, tak ako tie staré!

Tvoriaci proces prebieha stále inak. Väčšinou je to tak, že niekto napíše pesničku, následne ju donesie ukázať kapele. Každý sa k tomu vyjadrí, že čo áno alebo nie. Na začiatku to dávame dokopy inštrumentálne a potom to riešim s tvorcom pesničky, aký spev by si tam predstavoval. Potom si to prispôsobím a napíše sa text.

Poďme ku Wacken Metal Battle. S akou myšlienkou ste sa prihlásili do súťaže? Išli ste do toho sami od seba, či vás k tomu trochu posunulo okolie (rodina, kamaráti)?

Do súťaže sme sa skúsili prihlásiť už minulý rok, no nedostali sme sa cez nulté kolo. Nemohli sme uveriť tomu, že sa nám to teraz podarilo. Prihlásili sme sa sami od seba, podporovali nás všetci, či už rodina alebo kamaráti. Keď sme sa dostali do finále, boli sme nesmierne radi a nemohli sme tomu uveriť. Radosť neskutočná. Prvotnou myšlienkou bola nová skúsenosť a samozrejme aj túžba vyhrať. Tajne sme očakávali postup, ale zároveň sme aj videli v každej kapele konkurenciu, pretože každá kapela mala a má niečo do seba. Naša výhra vystúpiť na Wackene je príležitosť, ktorú nedostane každá slovenská kapela len tak, preto teraz plánujeme nahrať a vydať CD, zamakať na sebe a predviesť na Wackene čo najlepší výkon a prezentovať Slovensko najlepšie ako sa dá!

Zaoberali ste sa už aj myšlienkou, že ak vyhráte, odkiaľ zoberiete peniaze na výlet do Nemecka?

Touto otázkou sme sa zo začiatku vôbec nezapodievali. Riešiť to budeme čoskoro, no máme aj podporu našich rodín.

V akej kapele/kapelách ste videli vášho najväčšieho konkurenta, koho ste sa obávali zase najmenej a v čom ste videli práve ich klady/zápory?

Najväčšiu hrozbu sme videli v kapele FISHARTCOLLECTION (teda aspoň ja ). Celkovo z ich vystúpenia išlo niečo, čo ostatným kapelám chýbalo. Najviac ma dostalo, keď členovia kapely začali hrať na stoloch , hneď som si pomyslel: „Hmm… to bude trošku problém.“ Ale aj napriek divokému vystúpeniu FISHARTCOLLECTION sme neostali otupení a nijak nás to neodradilo. Snažili sme sa dať zo seba to najlepšie. Najmenšiu hrozbu som videl v kapele KHADAVER. Chalani nehrajú zle, ale jednak taká hudba mne nič nehovorí a celkovo atmosféra ich koncertu bola podľa mňa slabá. Hovorím však len sám za seba, niekomu sa to môže páčiť.

Ja sa musím priznať, že ste patrili už od košického koncertu k mojim favoritom. Čo si myslíte, čím ste nás, porotu, oslovili najviac a tým získali navrch oproti ostatným kapelám?

Z toho, čo som čítal, si myslím, že je to práve preto, že naše koncerty sú plné energie, bez zbytočných kecov a nejakého pózovania! To si myslím, že nám dalo navrch, samozrejme, že aj záporov sa nájde kopa, ale na tých sa snažíme zapracovať a zmeniť ich na klady. Napríklad ja by som sa mal naučiť komunikovať s publikom, niečo povedať a hlavne vyhecovať ho bez zbytočného nepreháňania. Dávnejšie to vyzeralo tak: „Dobrý večer, my sme kapela ANSTRATUS“ a po každej pesničke „Ďakujeme veľmi pekne.“ Preto som bol teraz radšej ticho a iba robím, čo mám, kým to neupravím, ale samozrejme pracujem na tom.

V lete sa vám splní sen a zahráte na najväčšom metalovom festivale na svete, na Wacken Open Air. Čo očakávate od tohto vystúpenia a čo si pre Nemcov prichystáte, resp. čím si ich chcete získať?

Očakávame a zároveň dúfame, že to tam rozprúdime až to bude vrieť! Rozohníme publikum tak, aby sa cítili ako na poriadnom thrashovom koncerte! Chceme to tam poriadne rozthrashovať!! Popritom dúfame, že si nás všimnú aj nejakí noví potenciálni fanúšikovia a keby sa na nás usmiala aj šťastena, tak by sme radi padli do oka nejakému vydavateľstvu z vyššej ligy.

Sledujete aj našu slovenskú thrash scénu? Čo vravíte na kapely ako VENDETA, MAJSTER KAT, RADIATION alebo CATASTROFY? S väčšinou sa aj stretnete na jednom pódiu v Košiciach na akcii ROXOR THRASH FEST 24. mája. Ako vnímaš túto akciu?

Sledujeme samozrejme aj našu slovenskú scénu, s kapelami MAJSTER KAT a CATASTROFY sme už mali tú česť aj hrať. Tejto scéne by najviac pomohlo, keby sa dostala „vonku“, pretože sú tu kapely, ktoré by sa nestratili ani v zahraničnej konkurencii. Na ROXOR THRASH FEST sa teším nehorázne, bude to festival plný dobrej muziky, ľudí atď., s kapelami ako RADIATION a VENDETA budeme hrať prvýkrát a veľmi sa na to teším.

Aké máte plány do budúcnosti, samozrejme okrem vystúpenia na Wackene? Klasika, hrať čo najviac a nahrať debut? Či aj niečo neobvyklé ?

V prvom rade hrať toľko, koľko sa dá, koncertovať veľa, písať nové pesničky a niekedy v zime spraviť turné, aby sme poriadne využili čas ešte pred maturitami! V pláne je samozrejme nejaký merch., čo sa týka tričiek, CD, nášiviek, odznakov… O tom sme sa zatiaľ ešte len rozprávali, no chystáme sa k realizácii.

Ďakujem pekne za tvoj čas a rozhovor, nejaké slová na záver, ktoré chceš dodať ?

Ďakujeme za tvoj čas a za priestor. Čo na záver dodať? Jedine to, aby ste vedeli, že Anstratus will Fuck you up!

Autor: Lukáš „Bukáčo“ Polák

Odkazy na kapelu:
https://www.facebook.com/Anstratus?fref=ts
http://anstratus.bandcamp.com/
http://bandzone.cz/anstratus

Autor: admin

Zdieľaj