Report –SATYRICON, CHTHONIC, 3. december 2013, MMC Bratislava

Nórski démoni SATYRICON vydali tento rok fakt mimoriadny album. Ten doslova rozdelil ich fanúšikov do dvoch skupín – tí, čo ich nový album milujú a tí, čo ho nenávidia. Ja sa radím do prvej skupiny, pretože mňa úplne pohltil, je krásne uvoľnený, nikam neponáhľajúci, popritom pohlcujúco atmosférický s nádychom epičnosti. Ako je mi jasné, že true black metalisti ho museli úplne prekliať, ale podľa mňa oni museli nenávidieť už všetko, čo vydali v novom tisícročí a pritom si práve vtedy vytvorili vlastnú špecifickú tvár, a tým sa dostali ku špičke nórskeho „black“ metalu. To bol jeden z hlavných dôvodov mojej návštevy bratislavského MMC. Ako predkapelu si vybrali pre mňa absolútne neznámu vec z Taiwana – CHTHONIC, no možnosť na moje upútanie som im rozhodne nenechal ujsť.

Príchod do MMC prebehol bez problémov, ani vybavenie v šatni netrvalo dlho, po nejakých veľkých radoch pred vstupom taktiež ani chýru ani slychu. Organizácia fungovala na jednotku, dokonca aj vystúpenie Taiwanov začalo s presnosťou atómových hodiniek. Začiatok setu CHTHONIC sprevádzal výrazne prebasovaný zvuk, ktorý zatienil jednak spevákov vokál a gitarovú sekciu. Našťastie sa to do pár minút vyčistilo, jemne prebasovaný zvuk nám síce ostal až do konca, ale to až tak nevadilo. Taiwanské poňatie čierneho kovu nebolo veľmi vzdialené komerčnému smeru tohto subžánru, čiže symfonické aranžmá, vymäknuté a prevarené riffy, ako keby som počul novú verziu DIMMU BORGIR, akurát, čo ich odlišovalo, bol vokál, ten bol viac škriekavý a ukričaný. Spevák to spríjemňoval veľmi divným nástrojom, ktorý pripomínal nejaké kladivo krížené s husľami, škoda, že ho až tak nebolo počuť. Mužské oči zase potešil outfit basgitaristky, ktorý spočíval v priesvitnom tope s dlhým výstrihom, no celkový dojem z vystúpenia to nezachránilo.

 

Taiwanský set nebol veľmi dlhý a tak nastala trochu dlhšia pauza, počas ktorej ste sa mohli s mladými Taiwancami kľudne vyfotiť, alebo získať podpisy. Medzičasom prebiehalo dolaďovanie nástrojov , aby sa nič nenechalo na náhodu. SATYRICON začínajú taktiež úplne presne s introm „Voice of Shadows“ z nového albumu. Už od začiatku bolo jasné, že zvuk v tomto prípade nebude problém. Satyr následne odkladá gitaru a odchádza ku svojmu typickému vidlovitému podstavcu s mikrofónom, kde spustí návrat až k druhému albumu „The Shadowthrone“ v podaní skladby „Hvite Krists Dod“. Charizma Satyra ihneď zafungovala, jeho prejav plný hnevu, chladu spolu s jeho špecifickým škrekom vytváral až ilúziu, že pred nami stojí nejaký nórsky démon. Jeho výkon bol popritom perfektný, dokonalé frázovanie v týchto uškriekaných pasážach, kde mu je skoro všetko rozumieť, robí z neho jedného z najlepších vokalistov čierneho odboru. Setlist pokračoval novšími vecmi – „Now, Diabolical“, ktorú skoro celú prespievalo publikum, „Black Crow On a Tombstone“, „Repined Bastard Nation“…. Nezabudlo sa ani na skladby z nového albumu, kde dominovala skladba „Our World, It Rumbles Tonight“, ktorá vytvorila pohlcujúcu atmosféru, až som zabúdal dýchať. Jediné mínus vidím v tom, že oproti iným zastávkam nás ukrátili o 3 skladby, ale ako som sa dozvedel po koncerte, Satyr má vážny zdravotný problém (uzlina na krku), ktorý si žiadal náhle navštívenie nemocnice. O to viac mu tlieskam ! Keby sa setlist neskrátil, ani by si nikto nevšimol, že je vážne chorý.

Takto má vyzerať poriadny black metalový koncert, žiadna zbytočná šaškáreň, priblbé pózy a hranie sa na nejaký maškarný bál. Satyr nepotrebuje nič, aby nás oslovil svojím charizmatickým výkonom a hlavne svojou špecifickou hudbou, ktorá naživo funguje skvele. Akurát nabudúce si treba zaobstarať aj dôstojného predskokana.

Autor: Lukáš „Bukáčo“ Polák
Fotky: Mišo Patz

Autor: admin

Zdieľaj