Report – JUŽNÁ 3D, BRUTE, ZATMENIE MYSLE, 26. december 2013, Rock Club Bizzare, Kuková

Na Štefana sa traduje zvyk ísť sa poriadne zabaviť. Dedinské lacné zábavy alebo diskotéky ma absolútne nezaujímajú, tak mi vždy ostáva len možnosť vyhľadať nejaký zaujímavý koncert na okolí. Naša domáca kapela ZATMENIE MYSLE z Rožňavy mala na pláne vycestovať na východ do dedinky zvanej Kuková, pýtam sa sám seba: Kde to do prdele môže len byť ? Google maps mi prezrádza, že miesto činu sa nachádza asi 20km za Prešovom, tak si vravím, že to nie je až tak ďaleko a navyše mi ponúkli odvoz v aute, tak som neváhal ani sekundu a vybral som sa s nimi.

S navigáciou cesta prebehla bez problémov a tak sme došli do Kukovej o dve hodiny skôr, ako to bolo dohodnuté. Kapela sa začína vybaľovať, postupne ladiť, ja si skúmam podnik detailnejšie Najprv zisťujem, že celý názov podniku znie – Rock & DnB Pub, čo je dosť bizarná kombinácia, zrejme preto ten názov podniku. Ďalšou neodmysliteľnou atrakciou bola banda asi pätnástich, vekovo od 10 do 17 ročných cigánov, pardon Rómov, ktorí zrejme prvýkrát videli bicie a dredatého bubeníka, inak si neviem vysvetliť ich neuveriteľný záujem o tento nástroj, fotili si bicie jedna radosť, s bubeníkom, bez neho a nakoniec iba jeho s celým fanclubom. Akurát keď došlo k vyberaniu vstupu, sa náš fanclub akosi vytratil. No dosť bolo o bizarnostiach Kukovej, poďme ku koncertu.

Čas začiatku sa nám posunul o hodinku, zrejme aby sa podnik naplnil. A to sa aj napriek môjmu skepticizmu celkom podarilo. Deväť hodín nastalo a tak sa začínajú šíriť prvé tóny koncertu. Ako prvý to rozbalili ZATMENIE MYSLE. Ich poňatie hardcore punku sa miestami až nebezpečne blíži ku šablóne DAVOVEJ PSYCHÓZY, jednak riffmi, spevom, alebo aj celkovým vyznením hudby. No napriek tomu majú žolíka v rukáve a celé to ozvláštňujú ska prvkami, ktoré vás berú do tanca a tým ich hudba naberá na sviežosti a je na dobrej ceste si nájsť vlastnú tvár. Spevák Dušan pomaličky rastie, jeho frázovanie je každým koncertom lepšie a lepšie, navyše vám texty doslova vykričí priamo do tváre, proste hardcore ako má byť. Takže chlapci, makajte, ste na veľmi dobrej ceste.

Nechávame hardcore za sebou a vrháme sa do diametrálne iného žánru. Z Vranova nám BRUTE doniesli poriadnu dávku death metalu. Ich rady sú zatiaľ oslabené o bubeníka, ktorého musí nahradiť bicí automat z notebooku, no celkovému výrazu to až tak veľmi neuškodilo. Stevovci si so sebou doniesli jednak veci z debutu, no hlavnú časť setlistu tvorili piesne z ich chystaného albumu. A čo majú nové ? Chlapci sa rozhodli zbúrať svoju európsku časť tváre, až na pieseň“ Fatal Bloodshed Of Emperors“, ktorá zapácha Holanďanmi PESTILENCE a vrhli sa úplne do amerického BDM, škôl ako DYING FETUS, či SUFFOCATION. Taktiež nezabúdajú na techniku, ich skladby sú náramne prepracované, majú neuveriteľnú silu a drive, nie jedna hlava sa rozkrútila. Spevák Robo pomaličky a isto nahradzuje bývalého speváka Pafa, jeho hĺbky začínajú skvele rozkvitať, k tomu zvláda aj škrekot, ktorý sa kus obtrie aj o black metal, čím jeho vokál robí ich hudbu pestrejšiu. Nechcem sa hrať na tetu Sibylu, alebo Nostradama, ale môžem pomaličky a isto vyveštiť, že sa nám na Slovensku črtá silná BDM veľmoc.

Záver patril Košičanom JUŽNÁ 3D, ktorých vlastne tvoria Dalo a Body z ST.BLACK. Musím povedať, že určitý opar v niektorých skladbách bolo cítiť, ale hudobne sa nám to presunulo do úplne iných vôd. Z veľkej časti tvorí ich hudbu grunge, so zvaretými očami by sa dalo povedať, že nirvanovského strihu s dôrazom na riffy, ktoré sa chtiac-nechtiac posúvajú kus do zahúlenejšieho stoneru. Veľkou silou Košičanov sú aj inštrumentálne skladby, ktoré mali riadnu silu a vo väčšine ľudí dokázali rozprúdiť krv v žilách. Nechcel som tým samozrejme povedať, že vokál Bodyho je zlý, priam naopak, má zaujímavú farbu, chrapčák funguje jedna radosť a prináša do ich hudby poriadny drive. Došlo aj na pár humorných príhod z Dalových výletov, čím sa nádherne uvoľnila atmosféra a cítil som sa ako doma v obývačke.

Štefanská „zábava“ sa aj v takej malej dedinke ako Kuková veľmi podarila. Kapely odohrali kvalitné sety, celú akciu pohltila rodinná atmosféra, potešili ľudové ceny a dokonca aj rómsky fanclub, ktorý potešil hlavne bubeníka Žoža. Keby sa na Štefana robili vždy takéto akcie, tak ich navštevujem pravidelne.

Autor: Lukáš „Bukáčo“ Polák
Fotky: Bizzare Rock & DnB Pub

Autor: admin

Zdieľaj