Recenzia – PERVERSITY, LUNOKHOD, RADIATION, MÄRESVIN

Túto recenziu som sa rozhodol poňať trochu nezvyčajným štýlom z prostého dôvodu – vo všetkých prípadoch pôjde o mini nahrávky, v troch prípadoch o EP-čka a v poslednom rade o split. Keby som to porozdeľoval na jednotlivé články, vznikli by síce štyri príspevky, ale krátke, preto som sa rozhodol, že to spojím do jednej plnohodnotnej recenzie, kapely ma azda nezaškrtia. Zároveň si myslím, že sa takouto formou aj kapely medzi sebou podporia a dostane sa to k viacerým ľuďom a tým pádom si nahrávky nájdu nových fanúšikov.
 
 

PERVERSITY – EP „Infamy Divine“ (Lavadome Records, 2013)
Začneme od služobne najstarších drvičov kovov. Prešovská sebranka sa nám už dožíva plnoletosti, no ich hudba už dávno dospela. Ich death metal na americký spôsob 90-tych rokov je už dávno vyspelý, kvalitne prepracovaný, s údernými riffmi. Keby ste chceli počuť nejaké prirovnanie, napadá mi hlavne IMMOLATION, ale nájde sa toho viac. Prišla nejaká zmena na novom EP? V žiadnom prípade, kto by to vlastne od nich chcel ? Gitarový čarodejník Dodi čaruje jeden zaujímavejší riff ako druhý, hlboký Kazateľov growl je perfektne zvládnutý, má poriadnu silu a mohutnosť a celé to Dodi dopĺňa svojím až výlevovým revom. Celé je to odeté do skvelého zvukového kabáta, všetko je jasne čitateľné, bicie sú živelné, žiadna novodobá umelina. A navyše, z celej tejto nahrávky vychádza silná, až pochmúrne temná atmosféra, ktorá vás prenesie do úplne iného sveta. Prešovčania pokračujú vo svojej vyšliapanej ceste a ide im to náramne dobre, už sa teším na plnohodnotný album. Na samotný záver ešte pochválim veľmi vydarený temný cover art EP-čka.

Hodnotenie: 8/10
https://www.facebook.com/perversityband?fref=ts
http://bandzone.cz/perversity
 
 

LUNOKHOD – EP „Lunokhod“ (Bee Production, 2013)
Teraz radikálne zmeníme smer, dokonca sa odplazíme od metalu, ale nebojte sa, len na chvíľku a tá chvíľka bude stáť rozhodne za to. V Košiciach sa nám z ničoho nič vynorila veľmi zaujímavá smečka s podivným názvom LUNOKHOD. V máji vydali svoje prvé EP-čko, o ktorom tu vlastne je reč, no dostalo sa ku mne až nedávno, tak mi prepáčte, že som sa tomu nevenoval skôr. A čo vlastne títo mesační ľudia tvoria? Z veľkej časti prevláda alternatívny rock, vyhrávky ako zo školy PRIMUS, údernejšie veci pripomenú niektoré pasáže THERAPY? a neodmysliteľnou súčasťou sú riffy, dalo by sa povedať až stonerového charakteru, čiže úderné a zvukovo zahúlené. Dokonca tu narazíme aj na čistokrvný punk v skladbe „Night Of Arson“. Vokálny prejav nám brázdi rôzne mesačné piesky, občas sa hardcorovo pokričí, sem-tam sa spieva v pozadí s efektom, niekedy aj všetci naraz, alebo sa melodicky punkovo zanôti. Občas tomu ešte chýba taká súdnosť, vybrať dobrý riff a nekombinovať to so zbytočnou vatou, ku ktorej sem-tam dorazíme. Ich nedávne live vystúpenie mi ešte našepkáva, že títo chlapci majú na viac, preto som si práve vypýtal toto EP na recenziu, takže sa teším, s čím do budúcnosti prídu. Veď je to predsa len začiatok a ten rozhodne nie je zlý.

Hodnotenie: 6,5/10
https://www.facebook.com/pages/LUNOKHOD-BAND/312649728837414?fref=ts
http://bandzone.cz/lunokhod?at=info
 
 

RADIATION – EP „Platonium Overdose“ (2013)
Dobre, už sme späť v metalových vodách a to nie hneď obyčajných, ale rovno ideme do hlbokého undergroundu prastarých časov rokov 80-tych. O ich UG hudobnom myslení svedčí aj to, že mi EP-čko dodali na MC kazete, momentálne sa už predáva na sedempalcovom vinyle, proste UG ako sviňa. No poďme k hudobnej stránke a tá vás okamžite prevalcuje. Predstavte si úplne nasratého človeka, ktorý ide s obrovskou sekerou rozmliaždiť niečí mozog, toto sa mi hneď vytvorí pred očami, ak si zapnem túto nahrávku. Hudobne je umiestnená na rozmedzí thrash a detah metalu, niečo na štýl raných KREATOR, alebo dokonca sa tu dá započuť aj POSSESSED. Vokál ako aj celá hudba je neuveriteľne nasratý, je skôr hrdelného charakteru, ktorý sa využíval skôr v death metale. Zvukový kabát je riadna špinavosť, ale kto by zase chcel čistučký old schoolový thrash ? Pokiaľ máte chuť na niečo poriadne staré, práchnivé a dávno zabudnuté, tak siahnite po týchto Bratislavčanoch, vaše old schoolové srdce bude plieskať nadšením!

Hodnotenie: 7/10
http://bandzone.cz/radiation?at=info
 
 

MÄRESVIN – Split „Laws Of Modern Thrash“ (DIY – Danish Grindcore Family, 2013)
Na záver si dáme najväčšiu a zároveň najkratšiu brutalitu. Ide síce o splitko, ale doručená mi bola len jeho časť s obsahom od Dánov Märesvin a moje pátranie po druhej polovici bolo bezvýsledné, tak sa budem venovať len tomu, čo mám k dispozícii. A je veru načo kukať, resp. natiahnuť uši. Od začiatku až po koniec nekompromisná energická jazda, ktorá prekvapí svojou rozmanitosťou. Z jednej strany sa na nás valí neuveriteľný masívny powerviolence, ako za najlepších nátlakov od MAGRUDERGRIND, potom sa nám tu začne thrashovať, resp. crossoverovať ako keby som počul D.R.I., hotová jazda smrti. Spevák je neuveriteľný stroj, zvláda beštiálne powerviolencové škrekoty, thrashové nasraté vývresky, alebo aj mohutný, až medvedí rev. Škoda, že máme po šiestich minútach po tejto paráde, kľudne by som si dal poriadnu polhodinovú porciu.

Hodnotenie: 8/10
http://bandzone.cz/maresvin
https://www.facebook.com/Maresvin?fref=ts
 
 
Autor: Lukáš „Bukáčo“ Polák

Autor: admin

Zdieľaj