Recenzia – BLUT AUS NORD – „What Once Was… Liber III“ ( Debemur Morti Productions, 2013)

V polovici októbra uzrelo svetlo sveta tretie pokračovanie „What Once Was“ odysei, ktorú
francúzska kapela Blut Aus Nord započala v roku 2010.Táto hudobná trilógia je iná než ostatné počiny tejto kapely. Jasný odkaz tomu, že títo francúzi sa neizolujú do určitej škatuľky, tvoria tak ako cítia a každé ich dielo je jedinečné.
No darmo, francúzi sú proste dobre známi svojimi priekopnickými úletmi v black metale – a tak tomu je aj tento krát.
Tretí dieľ ich death metalom napáchnutej série je v porovnaní s predošlími viac atmosférický. Nahrávky si zanechalý taký trošku „raw feeling“ a tak sa vám do rúk ( do uší ) dostáva poriadne nazlostená spŕška riffov a obskúrnych vokálov.
Poslúchač môže pociťovať zvrátenosť, ktorá doslova chrlí z temných riffov a melódií, doplnených ráznymi bicími partami, ktoré sa zvrhávajú do blast-beatov, a to celé obohnané závojom mystických klávesov.
Jednotlivé skladby k sebe zapadajú a tvoria príbeh. Príbeh ktorý ako keby opisoval ničotu a prázdno tejto doby, majstrovská expresia prázdna, tak pohlcujúceho a chladného… Je to hudba ktorá každému povie niečo iné, alebo otvorí fantáziu a opíše mu vlastný príbeh. Za pocitom nekontrolovateľného víru sa skladá majstrovská zručnosť a kontrola nad týmto celkom.
Je to hudba na chvíle so samým sebou, na chvíle, keď nechcete žiadne svetlo do života, keď chcete aby vaša myseľ bola pohltená prázdnom. Pri poslednej skladbe, ktorá je vlastne hovoreným slovom do ambientného podmazu som naozaj nepociťoval nič dobré vo vnútri – z toho súdim že skladby plnia účel aký majú ;-) Pripomenulo mi to trochu skladbu od Celtic Frost – Totengott. Nečakajte žiadne dobré pocity ! Tma ktorú pocítite vás vtiahne do svojich osídiel, tak skúšajte ak ste zvedavý ;-)

Hodnotenie 8,5/10
Recenzia: Vaco

01.I
02.II
03.III
04.IV
05.V
06.VI

Autor: admin

Zdieľaj