Report – THE DILLINGER ESCAPE PLAN, MAYBESHEWILL, CIRCLES – 8.10.2013 Randal

Poviem Vám príbeh jedného jesenného koncertu v Bratislave. Uprostred nevídanej koncertnej sezóny, presnejšie 8.10. 2013 roku pána, zavítali do klubu Randal po takmer presne troch rokoch panoši zo zámoria, vychýrení THE DILLINGER ESCAPE PLAN. Narozdiel od návštevy predchádzajucej si síce nedoniesli zbrojnošov našincu drahocenných, avšak junáci od MAYBESHEWILL a CIRCLES určite potešili oko nejednej slečny.

CIRCLES sú austrálčania, a kto mal dočinenia najmä s modernými kapelami z tejto zeme, tomu to muselo byť takmer ihneď jasné. Perfektný a vývažený zvuk, aký v metalovej produkcii len tak ľahko nezažijete spolu s presnými muzikantskými výkonmi a príjemne nadpriemernými skladbami, ako to dokážu iba ľudia, ktorí žiju v zemi, kde sa ich všetko pokúša zabiť. Očividne si život viac cenia a do všetkého dávajú celú svoju dušičku. Ale teraz naozaj. Zvuk bol naozaj vysoko nadpriemerný, počuť bolo každý tón, až sa človeku nechcelo veriť, že nejdú z playbacku. Spevák mi svojim prejavom pripomínal Daniëla de Jongha z TEXTURES, ako farbou hlasu, tak aj nasadením. Skladby síce boli vcelku podobné a dieru do sveta so svojim „djentom“ nespravia, vidieť sa ich však oplatí. Plus ten zvuk…

Na MAYBESHEWILL som sa tešil neskonale, ide totiž o kapelu, ktorá mi otvorila brány k post rocku. Ako to však často na post rockových kapelách býva, aj tu sme mohli iba snívať o intimite, ktorá na nás dýcha z albumov. Kapela totiž naživo znela oveľa agresívnejšie, avšak ich povestná radosť pretrvala. Z každej jednej skladby čišalo obrovské nadšenie, z pódia na nás sršali dávky energie. Basák sa nervózne hmýril, maličký gitarista sa radostne metal a klávesak do nás hustil svoje zelektrizované melódie, zatiaľ čo bubenník si išiel ten svoj post rockový „grúv“. Úsmev ma neopustil počas celého koncertu, aj keď priznám sa, asi zo tri krát sa mi stalo, že ma kapela nachvíľu stratila a ja som premýšľal, či som vypol sporák. Kapela hrala na Slovensku prvýkrát a pre fanúšikov muselo byť potešujúce, že vo svojom sete neopomenuli hádam ani jednu dôležitú skladbu, ani jeden svoj album. Zazneli „Paris Hilton Sextape“, „Not For Want Of Trying“ či moja veľmi obľúbená „How To Have Sex With A Ghost“. Chlapci sú to veru poskromní, čiže až neskôr som si uvedomil, že som strávil večer s kapelou, ktorá ma silno ovplyvnila v mojom hudobnom vkuse.

Vrchol večera sa priblížil a dav sa netrpezlivo zoskupil v sále. Postarší a leniví sa postavili dozadu, odvážni a hlúpi (alebo nevedomí) sa pripravili dopredu. Tentokrát však pred leviatanom, akým je THE DILLINGER ESCAPE PLAN neutiekli ani tí vzadu. Pokiaľ vás nemasírovali okolo stojací vpredu, masírovali Vám očka také jemné svetielka, ktoré si títo amíci doniesli a poistili si tak, aby všetci v sále cítili bolesť. Enormné dávky stroboskopu nám najprv vzali hlas, následne zrak. O sluch sa už samozrejme postarali páni za nástrojmi. Setu nemôžem vytknúť nič, prebehli všetko podstatné a spevavé hitovky („Black Bublegum“, „Milk Lizzard“, „One Of Us Is Killer“, „Farewell Mona Lisa“), kedy spieval takmer celý sál sa striedali s math-coreovými hymnami („Panasonic Youth“, „Prancer“, „Good Neighbor“, „43% Burnt“) a vystúpenie tak malo skvelú dynamiku. Nové pesničky ma z albumu až tak nenadchli, avšak naživo mala napríklad taká „Hero of the Soviet Union“ neskutočnú atmosféru. Potešil samozrejme aj cover od APHEX TWIN „Come To Daddy“, ak by som nepoznal originál, tak by som v prvom rade asi nežil niekde kde je televízia alebo internet, a v druhom rade by som si myslel, že to je ich skladba, neskutočne im svedčala. Výkon hudobníkov skvelý, zvuk čistý, avšak ak by som mal porovnať s predchádzajúcim koncertom u nás v Bratislave, tak tento krát to bolo o niečo slabšie. Nemôžem si pomôcť, ale retrospektívne mi kapela prišla unavenejšia a akoby do toho dávala menej energie, ako predtým. Čím to je netuším, možno aj odchodom gitaristu Jeffa Tuttle-a, možno únavou z toľkých koncertov, kto vie… Samozrejme, TDEP je kapela, ktorej keď uberiete vzduch z plachiet, stále bude mať väčšiu silu ako väčšina iných kapiel, takže jazzik sa nekonal.
V konečnom dôsledku vynikajúci koncert. Enough said…

 
Report: Sarkast
Foto: Werdza
 

[nggallery id=15]

Autor: admin

Zdieľaj