Report – ORPHANED LAND, BILOCATE, KLONE, THE MARS CHRONICLES – Randal 6.10.2013

Nedeľa 6.10. 2013 sa v Bratislave stala dňom, na ktorý padlo vystúpenie troch menej známych zahraničných kapiel a jednej vcelku známej zahraničnej kapely a tak sa zišlo nás sedemdesiat vo vekom ostrielanom Randále, aby sme si užili nejaký ten menej preplnený koncertík. Aj napriek absencii ľudí nechýbali našťastie skvelé muzikantské výkony.

Ako prví nastúpili čiernookí páni z THE MARS CHRONICLES, hrajúci modernú odrodu progresívneho metalu a tak nechýbalo veľa zaujímavých riffov, naozaj dobrých melódii a perfektne zvládnutých vokálnych dvojhlasov. Koncert začína načas, zvuk je výnimočne výborný a kapelu to očividne bavilo. Táto francúzska kapela je z francúzska (duh) a tento fakt bolo na ich hudbe aj patrične počuť, pretože kapely tejto národnosti majú zvyčajne diametrálne odlišný spôsob skladania a aranžovania hudby, teda od americkej produkcie či od produkcie zvyšku Európy. Vystúpenie bolo sebavedomé a profesionálne a aj napriek tomu, že z nahrávok ma táto kapela nejak markantne neoslovila, naživo si ich kľudne pozriem aj nabudúce.

 

Po nich nastúpili na pódium moji miláčikovia KLONE, nie veľmi známi v týchto nadmorských výškach, taktiež z Francúzska. Je ťažké opísať toto vystúpenie objektívne, takže to nebudem ani skúšať. Mohutný zvuk a veľmi dobrá práca s premietnutím ich alternatívneho stoner rocku do živej podoby si ma ihneď podmanili a ja som sa neubránil výronu slzy pri pomyslení na to, že sa im konečne začína dariť aj mimo ich domoviny. Krátky set im síce nedovolil zahrať všetko, po čom by moje srdce túžilo, avšak kapela to vykryla zahraním všetkých svojich hitovíc ako „All Seeying Eye“, „Give Up The Rest“ či noviniek „Rocket Smoke“ alebo „Dreamers Hideway“ a záverečným coverom od BJORK „Army Of Me“. Geniálna prezentácia (spevákove ťahanie lana rulzzz). Perfektný zvuk a výkony a správne otravný fanúšikovský pokec po koncerte.
Po KLONE následovali veľmi sympaticky pôsobiaci palestínci BILOCATE, čerpajúci z odkazov kapiel ako OPETH či SEPTIC FLESH, avšak nezľakli sa ani vlastných nápadov a tak sme boli svedkami veľmi dobrého death/doom metalu všakovakých polôh a emócii. Bolo síce na týchto pánoch vidieť, že koncertne ešte nie sú úplne ostrielaní, avšak prvý náš kontakt s nimi dopadol dobre a ja chválitebne hľadím členov kapely po plieckach. Záhadou však ostala absencia čistých vokálov, ktoré na štúdiovkách majú a nie zanedbateľne.

 

Ak som si myslel v momente, keď skončili BILOCATE, že nemôžem byť pozitívnejšie naladený, viac som sa ani mýliť nemohol. ORPHANED LAND jednoducho prinesú úsmev všade, kam prídu. Kobi Farhi a jeho banda sú jednoducho ako jedno veľké slnko, všade kam prídu to vysvietia a vyhrejú. Koncert síce mal svoje slabšie chvíľky, ale ani tie nemohli ubrať človeku na dobrej nálade a spievaní ich popevkov. Čo ma potešilo bol fakt, že majú podstatne ucelenejší set ako keď som ich videl naposledy, čerpajúci teda najmä z nových albumov. Kapela však nezabudla ani na fenomenálny „Mabool“, ktorý ich dostal na mapu metalového sveta, a tak sme mali možnosť vydať sa svorne do orientálnych krajín skrz novšie skladby „All is One“, „Sapari“, “In Thy Never Ending Way“ , či baladu „Brother“ ako aj vďaka nehynúcim monolitom „Ocean Land“, „Birth Of The Three“ alebo „Halo Dies“. A samozrejme ako inak, prišlo aj na záverečnú „Norra El Norra“, pri ktorej sa nedalo nezahopsať si. Po takejto náloži radosti a pozitívnej energie ani tie reči nech sa máme všetci radi nevyzneli do prázdna.

 

Vynikajúci a nadmieru sympatický koncert. Aj napriek tomu, že som koncert navštívil najmä kvôli KLONE, chlapci z Tel´Avivu ma znova stiahli svojim radostným vystupovaním a láskou k hudbe. A ako povedali chlapci z KLONE, pokiaľ robí človek hudbu od srdca, je len otázkou času, kedy si nájde svojich fanúšikov a posunie sa ďalej do sveta. A že je to kliše? Áno.

Report: Sarkast
Foto: Werdza

 

[nggallery id=14]

Autor: admin

Zdieľaj