Report – Metalexpress Fest vol. 3 – Martin Avuk Memorial 1. 2. 2013 (Randal club, BA)

Písal sa piatok 1. februára roku 2013, keď sa v Randále zišlo premnoho milovníkov extrémnej, aby si uctili pamiatku zakladateľa Metalexpressu a obrovského fanúšika extrému, Martina Avuk. Uctiť si ho uctilo aj sedem slovenských kapiel, ktoré aj on sám poznal a podporoval. Poďme sa teda pozrieť, ako tento večer prebiehal.

Zahájenie večera zaobstarala kapela INTERFACE, teda združenie hudobníkov, ktorý úzko spolupracovali s Martinom, ten im totiž istú dobu robil manažéra. Kapela sa dala posledný krát dokopy, aby si uctila jeho pamiatku, funkčná totiž už veru nie je. Sálou prechádzajú prvé tóny ich melodického death metalu, a od začiatku celej akcie sa vznáša vzduchom niečo pozitívne, a tým nemyslím len náladu všetkých návštevníkov, ale aj podarený a veľmi čistý zvuk.

Po obrovskom potlesku venovanom Martinovi prichádza na rad kapela KHADAVER, s ktorou si môžete vypočuť rozhovor v našom poslednom podcaste. Cyber metaloví hudci z Prešova si Randál podmanili svojou industriálnou mašinériou, a treba povedať, že adepti na zatiaľ najschopnejší slovenský metalový videoklip k skladbe „New World Disorder“ sa teda nenechali zahanbiť. Skladby z ich nového počinu fungovali na živo veľmi dobre a pre fanúšikov daného žánru je táto záležitosť povinnosťou.

Následujúci SUBURBAN TERRORIST moju pozornosť zaujali o niečo menej, avšak to sa našťastie ostatných netýkalo. Našlapaný extrém na pomedzí deathu a deathcoreu v ich podaní je určite prinajmenšom veľmi živelný a pri mnohých riffoch človek jednoducho neobstál.  Kapela je vynikajúco zohratá a fanúšikovia im ich produkciu zobali z rúk či hrdla, koncert sa v tomto momente začína dostávať stále viac a viac do agresívnejších vôd.

ATTACK OF RAGE, to už je dávno zabehaná značka čo sa grinde-u týka, a vždy záruka riadnej nálože. Agresívne sypanice striedajúce sa so zbesilými stop time-ami, to skrátka chlapcom ide. A ak mám za seba podotknúť, chlapík na poste basgitaristu tejto divočiny mi v tento večer otvoril oči a aj sánku. Tak absurdne prechádzal po všetkých strunách, až sa mi nechcelo veriť, že môže hrať čisto, avšak na moje prekvapenie, keď som sa započúval do hudby, nepočul som žiaden neporiadok v jeho linkách ba priam naopak, rozoznal som každý tón a jeho hra dala ich hudbe nesmierny náboj.

OBLITERATE ako pomyselná (ale dá sa povedať, že aj skutočná) hviezda večera síce mala spočiatku mierne technické problémy, avšak tie našťastie zmizli sťa by niekto ochrannú ruku nad týmto koncertom zvieral, a tak sme si mohli ich set venovaný minuloročnému kritikou ale aj verejnosťou oceňovanému albumu „Superboring“ užiť na plné pecky. Nenechajte sa oklamať, názov albumu je vskutku naozaj ironicky myslený, pretože o nude tu niet ani chýru ani slychu. Technický death metal prešpikovaný rôznymi detailami a odbočkami do všemožných strán, plus počuteľný cit na zvuk vytvára veľmi potentnú kombináciu, ktorá zdobí slovenskú scénu a prezentuje ju v tom najlepšom svetle. A na živo sa to potvrdilo.

Následujúci GOD DEFAMER sú už taktiež zabehanou značkou, a aj napriek pre mňa nie veľmi presvedčivej nahrávke „Heavenly Hell“ z roku 2010, treba podotknúť že o tejto bande budeme ešte počuť. Od vtedy totiž očividne načerpali pre mnoho skúseností, či už koncertných alebo čo sa tvorenia týka, ich set totiž odsýpal neuveriteľne ľahko a ja som sa nemohol ubrániť pocitu radosti z kvalitného vystúpenia. Teraz už iba čakať na ďaľšie záležitosti, ktoré nám predložia, som teda zvedavý. Plus nesmiem zabudnúť na usmievavého gitaristu, sledovať jeho hru a energiu ktorú vkladal do koncertu bola radosť!

Záverečný UNMOURNED, ktorý tvoria hlavný členovia kapely DOOMAS a teda aj ľudia, ktorý sú zodpovední za stále viac sa rozrastajúce sa vydavateľstvo GOTHOOM prod. bol vynikajúcim encore-om k tejto akcii. Perfektná hra gitaristu spolu s vokálmi presýtenými emóciami vytvorili perfektnú kulisu pre všetkých, ktorý majú rovnako ako techniku radi aj atmosféru. Skutočne, aj po tomto vystúpení musí byť človek zvedavý, s čím to prídu DOOMAS na svojom novom albume.

Na záver nič menej ako vďaka ľuďom zodpovedným za túto vynikajúcu akciu, v prvom rade Staši S., ktorá nesmierne pomohla tejto akcii a naďalej pomáha chodu našej stránky, ďalej Petrovi B. a celému týmu GOTHOOM prod., za to že podporuje takéto vynikajúce kapely a teda samozrejme aj všetkým fanúšikom, ktorý si vážia a milujú túto hudbu a scénu. A vďaka samozrejme aj Martinovi, za všetky vynikajúce zážitky, ktoré nám sprostredkoval. Na 1. február 2013 tak skoro nezabudneme.

Sarkast

MARIUS SACHTIKUS PHOTOGRAPHY:

Autor: admin

Zdieľaj