Carach Angren – Where the Corpses Sink Forever

Každému triezvo uvažujúcemu človeku je dnes jasné, že mediálne pokrytie nie je rozhodujúcim ukazovateľom kvality diela. Avšak posledný zásek od týchto Holanďanov si rozhodne zaslúži viac pozornosti. Železné čeľuste (Carach Angren v Tolkienovej elfčine) sa do nás zahryzávajú ich tretím radovým albumom, ktorý je zároveň aj tým najlepším.

Svojich predchodcov, inak tiež kvalitných, prekonáva hlavne pestrosťou a lepšou kvalitatívnou vyváženosťou jednotlivých skladieb. Hutný sofistikovaný blackmetal, ktorý sa svojou komplexnosťou a majestátnosťou blíži slovutnému Emperoru, je popretkávaný nihilistickými symfonickými kompozíciami a mrazí až na dreň kostí. Nahrávka u mňa patrí k tým, ktoré sa dajú počúvať dookola a neomrzia, lebo sú jednak vnútorne konzistentné a navyše, pri každom ďalšom posluchu ma zaujme nejaký nový prvok, či atmosferická vyhrávka. V žiadnom prípade sa nejedná o bežný kolovrátkový black ozvláštnený sláčikom, akého sú všade tony.

Navyše, v extrémnom metale je často opomínaným elementom lyrická stránka, čiže texty. A to ako na strane interpreta, tak aj poslucháča. Nič v zlom, ale niet sa čo čudovať, keďže sme často akurát tak svedkami  analýzy rigor mortis u čerstvo uhynutého jelenčeka po páde z dvestometrovej výšky. V tomto prípade sú však nefalšovanou temnou čerešničkou na tejto poriadne výživnej torte. Ide prevažne o neveršované, príbehovo voľne previazané noirové príbehy. Poézia hororu, ktorou sa ako matne čierna niť tiahne príbeh o poprave siedmich nepriateľských vojakov v krvavom blate II.sv. vojny. Veci sa však trochu zvrtnú a po intre sme svedkami siedmich desivých vízií. Ide o šialenstvo rozprávača, alebo zvrátenosť siedmich démonov? To už preskúmajte sami, stojí to za to.

Necelá trištvrtehodinka, rozložená do deviatich kompozícií (intro, sedem vízií a outro) prejde, ani sa nenazdáte. V každej minúte tu počuť perfekcionizmus a lásku k hudbe, s ktorou bol tento impozantný kus moderného black metalu vytvorený. Viem si predstaviť temnú, vizuálne provokujúcu vinylovú limitku tohto majsterštyku – pokiaľ nejaká bude, okamžite idem po nej a vám odporúčam to isté.

(vydané u Season of Mist, 18.mája 2012)

10/10 Milan

01. An Ominous Recording 01:58
02. Lingering In an Imprint Haunting 05:17
03. Bitte Tötet Mich 05:03
04. The Funerary Dirge of a Violinist 08:04
05. Sir John 04:27
06. Spectral Infantry Battalions 02:04
07. General Nightmare 04:19
08. Little Hector What Have You Done? 04:55
09. These Fields are Lurking (Seven Pairs of Demon Eyes) 07:15

WEB: Official, Facebook, YouTube,

Autor: admin

Zdieľaj