Noostrak – Human Tragedies Every Day

To, že na hudobný nástroj vie hrať momentálne veľmi schopne obrovské kvantum mladých ľudí je myslím si každému známe, avšak aj tak, ak by som vám povedal, že v Noostrak hrajú prevažne ešte nezmaturovaní junáci, pravdepodobne by vám trocha podskočilo obočie (kapelu založili keď mali asi 9 rokov).
O čo sa jedná? Noostrak sú štyria maníci z Čiech hrajúci moderny, technický, progresívny death metal, deathcore, vyberte si. A že im to ide dobre, o tom svedčí ich nový album nazvaný „Human Tragedies Everyday“, vydaný pod hlavičkou Gothoom Productions.
Nie nadarmo majú ľudia najradšej prvotiny svojich obľúbených kapiel, pretože na nich je väčšinou najviac cítiť ten správny zápal pre hudbu a hlavne mladícku dravosť a zvedavosť po rôznych nových veciach, zatiaľ čo čím je kapela staršia, tým viac akoby sa strácala práve tá dravosť a sviežosť. Toto samozrejme nie je všeobecné pravidlo, avšak dá sa to aspoň podľa mňa bádať.
Avšak „Human Tragedies Every Day“ obsahuje práve túto dravosť, zbesilosť, chuť po objavovaní svojich možností. Skutočne, týchto osem skladieb (6+intro a outro) je napechovaných takou obrovskou energiou a perfektnými a hlavne zaujímavými inštrumentálnymi výkonmi. V prvom rade musím pochváliť zvuk, je počuť, že kapela si dala záležať, aby bol výsledok naozaj masívny a zapamätateľný. Tomuto určite dopomohol aj fakt, že master prebiehal v Anglicku, kde aspoň podľa mňa majú ohľadom práce so zvukom obrovský náskok nad kontinentom. Každý nástroj vyniká, zvuk je síce čistý, avšak určite nie uhladený a jemný.
Skladby sa väčšinou pohybujú v strednom tempe, z ktorého si odbiehajú rôznymi smermi, všade vládne zabijácka rytmika, kde sa od polyrytmov prechádza do zbesilých dvojkopákov a šialených klepačiek. Strunné nástroje sa vyžívajú buď v trhačkách, ktoré mi sem tam avizujú napríklad BORN OF OSIRIS, alebo v perfektných vyhrávkach death metalového rázu, všetko na seba krásne naväzuje. Každý riff má svoje miesto, nič na tomto albume neznie násilne.
Skladby sú vyvážené, ani jedna ma nenudila, možno iba štvrtá „And The Abyss Stood Mute“ na mne zanechala menší dojem ako ostatné, ale tu už naozaj márne pátram, čo by som vytkol. Dokonca aj na vokál, ktorý ma najprv až tak veľmi nebavil a prišiel mi monotónny, som si nie že zvykol, ale pravdepodobne som lepšie pochopil to, čo sa snažil spev majster dokázať a momentálne si ho už užívam naplno.
„Human Tragedies Every Day“ je dielom vyzretých a silných hudobníkov, dovolím si povedať, že NOOSTRAK týmto albumom vytreli zrak mnohým žánrovo spriazneným kapelám. Samozrejme sa nejedná o materiál, ktorý by bol nejako extrémne inovatívny, alebo ktorý bude udávať smer dianiu na extrémnej scéne, v podstate sme väčšinu prvkov ich hudby už počuli, ale pozitívne je, že nie tak docela v takomto zložení. Bez pochýb je však tento album vysoko nadpriemerný a donútil ma chcieť vidieť kapelu naživo a čakať na jej ďalšie počiny, takže u mňa viac než dobré.

8,5/10 Sarkast

01. Human Tragedies…
02. Unearthing The Warped Frames
03. A Foe Of The Flesh
04. And The Abyss Stood Mute
05. Within The Felon Endearment
06. Beneath The Throes Of Sleep
07. The Bonds
08. …Every Day

WEB: Facebook, Bandzone, YouTube

Rozhovor s kapelou Noostrak v MetalExpress Show 17.06.2012

Autor: admin

Zdieľaj