Cales – Return From The Other Side

Milovníci black metalu a pagan metalu! Po dvoch rokoch máme znova možnosť vypočuť si niečo nové od multiinštrumentalistu „Blackhoshe“ v podobe nového albumu jeho one-man projektu CALES. Že neviete o kom je reč? Že nepoznáte jedného z najvýznamnejších gitaristov extrémnej hudby v Česku?

V tom prípade neuškodí trocha histórie. Petr „Blackhosh“ Hošek väčšinu svojej kariéry strávil v kapele ROOT, bol však aj súčasťou ultra black metalového projektu nazvaného ENTRAILS (spolu s Marthusom z COF) a spolupracoval aj s Alešom Brichtom (ex-ARAKAIN). Pod značkou CALES  vydáva už svoj šiesty počin, poďme sa teda pozrieť čo nám prichystal.

V prvom rade musím povedať, že ma veľmi milo prekvapil zvuk. Nahrávka je obdarená plným a silným zvukom, hádam nebudem preháňať keď poviem, že sa jedná asi o najlepšiu českú produkciu, akú som zatiaľ počul. Po technickej stránke naozaj nie je čo vytknúť. Úvodná eponymná „Return From The Other Side“ ja ako stvorená na otváranie albumu a celá sa nesie na krídlach veľmi chytlavého riffu, z ktorého doslova srší pozitívna energia. Skladba ako celok drží na vekom overených postupoch, takže sa dočkáte naozaj vynikajúcich prechodov ako aj zmien nálad.

Vo veľmi podobnom duchu pokračuje aj následujúca „Over The Abyss Of Life And Death“, avšak tu už sú oveľa citeľnejšie počuť vplyvy folklóru, a to nielen v melodike nástrojov ale aj v melódii spevu. Skladba má svižné tempo avšak veľmi oceňujem dôraz na rytmiku, práve v tejto piesni som si uvedomil výnimočnú prácu skladateľa s bicími, ale aj s basgitarou (veľmi sviežu najmä v rámci podobných kapiel).

Naozaj epickým dojmom na mňa pôsobila tretia skladba, nazvaná „Highlander“. Dominantou skladby je podľa mňa vokál, veľmi precítený a posadený do blackmetalového zurčania v pozadí. Petr mi ani nie tak polohami ako skôr celkovým dojmom svojho vokálu až neskutočne pripomína vokálne linky, ktoré môžeme počuť v nórskych SOLEFALD, čo je aspoň pre mňa veľké plus. Koniec skladby tak ako v predchádzajúcich skladbách je veľmi výrazný.

Veľkým prekvapením pre mňa bola štvrtá skladba „Verdict“. V tejto skladbe sa Petr nebál použiť naozaj ťažkotonážne riffy, ktoré sa do popredia derú v tom správnom strednom tempe aby navodili až hmatateľne temnú atmosféru (pravdupovediac tak trocha kontrastujúcu s ostatnými piesňami, čo však vôbec nevadí, ba priam to dodáva počinu ten správny šmrnc).

„Heathen Beast“ naproti tomu reprezentuje „vypalovák“ albumu. Rýchle tempo ktoré udávajú zabijácke bicie a zbesilý avšak stále folkom nasiaknutý riff ktorý uháňa dopredu. Ani sa nenazdáte a pieseň okolo vás prebehne ako smŕšť, a vy si ju budete musieť pustiť znova, aby ste si mohli všimnúť každý detail.

Po víchrici prichádza zas pomalšia, avšak o to naliehavejšia „Down There“. Tá vás pohltí svojou takmer až nostalgickou atmosférou a svoje zovretie uvoľní až so svojími poslednými tónmi. Zovretie je to však vrelé, a epický koniec tento krát obstaráva veľmi slušivé sólo.

Záver albumu zaobstárava skoro až neofolková, ale v mnohých momentoch skôr doomová „Redemption By Blood“. Skladba si plynie svojím pomalým tempom, Petr pomaly odriekava text, znie to skoro ako kludne tečúca rieka avšak kde tu sa hladiny rozvíria a rieka zrazu strháva všetko naokolo, aby sa neskôr znova skľudnila. Vynikajúci záver.

„Return From The Other Side“ je naozaj nadpriemerné dielo. „Blackhosh“ prišiel s materiálom, ktorý má hlavu a pätu a z albumu je cítiť jeho nesmiernu vyzretosť, ako autora hudby. Na rozdiel od iných spolkov sa dokonca nebojí čistejšieho zvuku a post metalových vplyvov, čím ukazuje, že vie ktorým smerom sa uberá daný žáner. A hlavne, „RFTOS“ znie súčasne a nie ako bezúčelné snorenie v minulosti a má šancu osloviť aj ľudí, ktorý sa o pagan metal nezaujímajú. CALES totiž dáva dôvod sa zaujímať.

8/10 Sarkast

„Return From The Other Side“

01. Return From The Other Side
02. Over The Abyss Of Life And Death
03. Highlander
04. Verdict
05. Heathen Beast
06. Down There
07. Redemption By Blood

WEB: Official, Facebook, Myspace, Bandzone

Autor: admin

Zdieľaj