Sandbridge – Schyza

Budem hneď na začiatku úprimný… úprimný k slovenskej metalovej scéne. Nebavíš ma veľmi. Buď sa jedná o žáner metalu, ktorý mňa osobne nezaujíma, alebo je to jednoducho nevýrazné, ako keby iba tak na kolenách zbúchané a nedotiahnuté.

Nevieš si predstaviť však milá scéna, ako si ma neskutočne potešila, keď sa z tvojích útrob tento rok vynoril album Schyza od popradských Sandbridge. Do minulého mesiaca pre mňa  neznáma melodeathová kapelka na čele so sympatickou speváčkou Tinou vydala tento rok svoj debut, poďme sa teda pozrieť čo nám ponúka.

Už od úvodnej piesne „Fear“, je človeku jasné, že aj keď sa jedná o debutový počin, hudobníci tejto formácie nie sú žiadni zelenáči. Vynikajúci živelný zvuk možno nieje ten najlepší na svete, ale účel spĺňa na jednotku. Hneď prvé riffy vás totiž dostanú do pozoru, a či chcete alebo nie, tak už v prvých momentoch viete, že tieto skladby si ešte určite niekedy pustíte. Čerešničkou na torte je však spev. Či sa jedná o čisté vokály alebo o growl, oboje je perfektne zvládnuté, jedná sa o veľky plus pre kapelu. Veľká pochvala speváčke.

Treba povedať, že kapela neprichádza síce s ničim zbrusu novým, ani v danom žanri, avšak skladby sú neskutočne chytlavé a je v nich počuť veľký zápal hudobníkov pre vec a tak celý album znie čerstvo a neokukane. Rýchle a naozaj tvrdé riffy sa striedajú s kvalitnou melodikou. Kapela vie kedy má vsadiť na rýchlosť, kedy použiť sekavé riffy a nebojí sa ani spomaliť. Bicie nie sú prehnane komplikované a spolu s basou tak vytváraju fungujúci a pevný základ pre gitary a spev. Celý album znie dynamicky a tých 32 minút hracieho času vás ani nemá možnosť nudiť.

Veľkým plusom je, že skladby vôbec nesplývajú (čo je v melodickom deathe momentálne ojedinelé) a spolu vytvárajú kompaktný celok. Znova treba podotknúť, že veľký podiel ma na tom hlavne vokál a tak skladby „My Dream“ alebo dravá „Full Of Despair“ vám pôjdu ťažko z hlavy.

Najsilnejšou skladbou je však bezkonkurenčne akustickou gitarou začínajúca „Infernal Turbines“, ktorá neskôr prejde do jedného z najchytlavejších riffov, aké som mal možnosť v poslednej dobe počuť. Aby som však len nechválil, treba povedať, že predposledné dve skladby mi prídu trocha slabšie ako zvyšok albumu a najmä skladba „Gorki“ ma asi najmenej bavila. Zatváračka „My Crying“ ma však znova poriadne nakopla svojími svižnými gitarami.

Čo dodať? Sandbridge ma nesmierne potešili a dokázali mi, že aj slováci vedia vytvoriť naozaj kvalitný materiál, ktorý sa oplatí si zohnať. Album nie je zbytočne dlhý, neopočúval sa mi po prvých troch posluchoch a hlavne, má svoje špecifické čaro a neskutočne chytlavé a nevtieravé sóla.  Dávam preto 8/10, pretože takýto materiál si to zaslúži.

Sarkast 8/10

Schyza

01. Fear
02. My dream
03. Born again
04. Infernal turbines
05. Full of despair
06. Gorki
07. Start to be afraid
08. My crying

WEB: Official , Facebook , Bandzone , Myspace


Autor: admin

Zdieľaj