Interface – Enter the Exit

Na slovenskej scéne sa toho až tak veľa nedeje, na tom sa zhodneme asi všetci. Celkovo je málo kapiel,  podpora je mizerná, slovenské kluby zívajú prázdnotou už snáď pri všetkých koncertoch, ak sa aj náhodou niečo zomelie, odozva publika je slabá, chýbajú nám distrá a vydavateľstvá, chýba propagácia. A pri tom môže ísť o celkom kvalitné kapely s potenciálom. Napríklad ako Interface.

Demo Enter the Exit je prvým „oficiálnym“ počinom tejto mladej bratislavskej kapely, ktorej štýl by som celkom ťažko definoval. V podstate sa jedná o melodický death metal (?) s mužskými aj ženskými vokálmi, čistým spevom aj growlingom a s prvkami z celej škály iných žánrov s celkom progresívnymi postupmi. Na to že ide iba o demo nahrávku, má veľmi dobrý zvuk. Čo sa skladieb samotných týka, sú prepracované, počuť že s nimi pracovali ako zo „skladbami“ a nenahádzali len jednotlivé riffy do veľkej kopy. Riffy sú nápadité a dynamické, každá skladba má špecifickú atmosféru, feeling. V skladbe „Shattered persnonality“ (Rozdvojená osobnosť) sa striedajú agresívne riffy a growlingy s miernymi, až zasnenými pasážami a čistým ženským spevom, čo názov skladby veľmi dobre vystihuje. Veľmi dobre sa Interface „pohrali“ aj s rôznymi doplnkovými zvukmi, alebo s decentnými klávesmi, ktoré sú asi najvýraznejšie v skladbe „Bumble bee“.  Ako som na začiatku napísal, je to pestré aj po vokálnej stránke, vokalisti tu majú v skladbách dostatok priestoru, Lubja by sa do budúcna mohla viac oprieť do spevu, nakoľko miestami pôsobí nesmelo a popracovať na anglickej výslovnosti.

Nahrávka je dosť bohatá na gitarové sóla, našťastie nejde o technické onánie ale celkom premyslené a miestami aj precítené pasáže, ktoré len dokreslia atmosféru celej skladby. Ešte musím vytknúť vtipný koniec skladby „Infected by a crowd“.  Ide o asi najlepšiu vec z nahrávky, kde počuť, že si na nej fakt dali záležať a aj na pocitoch ktoré by mala navodiť (je proti všetkým náboženstvám a iným stádovitým záležitostiam) a ten záver to potom celé spláchne. Na jednej strane je to vtipné, zasmial som sa, ale na druhej strane to mierne pôsobí ako by to Interface nemyslel vážne.

Čo záverom napísať, myslím si že kapela má potenciál, bol som pri posluchu celkom milo prekvapený, melodický death metal nie je zrovna to, čo mám v mp3 prehrávači.  Keď trocha popracujú na svojich miernych nedostatkoch, mohli by byť úspešnou slovenskou kapelou. Držím palce.

Pedro – 7/10

Interface:

Lubja – Vox
Sused – Guitars
Vladimir „Sarkast“ – Bass, Growl
Patre – Drums

Web: http://www.myspace.com/ifsvk


Autor: admin

Zdieľaj