Tip na leto 2020: NTEY Deathfest

Letný festival, ktorý je defacto ešte na jari? Prečo nie. NTEY Deathfest pokladáme už nejaký ten rôčik za otvárak festivalovej sezóny. Po druhý krát sa zbierka hudobného extrému predstaví v Kempe u Ferdinanda v obci Srbská Kamenice, blízko Děčína. Zaujímavosťou je, že nejde tak o open air fest, ale vystúpenia prebiehajú vo veľkom stane, takže ani poveternostné vrtochy neskorej jari nezmôžu nič a fanúšikovia si môžu bez obáv vychutnávať dávku hluku. Ale k tomu hlavnému. Čím teda organizátori naplnili súpisku pre ročník s vyváženým numerom 2020?

Pestilence – Headlinerom je holandská (dobre, v dnešných dňoch teda skôr medzinárodná) legenda death metalového žánru ako takého. Pod vedením Patricka Mameliho fungujú (síce s prestávkami) od polovice osemdesiatych rokov a do kultu smrti sa nezmazateľne vpísali najmä svojimi prvými štyrmi albumami, ktoré nesú prívlastok kultové.

Blood Red Throne – Valná väčšina fans má Nórsko zaškatuľkované ako krajinu zasvätenú (no, to asi nie je to správne slovo) black metalu. Ale hrá sa tu aj death metal. A ešte aký. Blood Red Throne sa pohybujú na scéne vyše 20 rokov a za ten čas dokázali zo seba dostať 9 štúdiových albumov. Viac dodávať netreba.

Hour of Penance – Zo srdca večného mesta zavítajú na NTEY Death fest títo talianski technickí brutal death metallisti. Hour of Penance majú vonku aktuálny album Misotheism, ktorý sa po spustení tlačítka Play príjemne pohráva s vašimi vnútornosťami. To isté platí pre ich živé vystúpenia a to mi dá za pravdu každý, kto už mal tú česť.

Birdflesh – Netreba sa stále tváriť krutoprísne a brať tak vážne. Presne podľa tohto hesla sa riadia grindoví komedianti Birdflesh. Švédsky grind (a potažmo celá extrémna scéna) má svoj cveng a Birdflesh patria medzi jeho výstavné kusy, čo potvrdia aj naživo.

Squash Bowels – V spároch grindu zostaneme, ale zo Švédska sa presunieme do krajiny krowiek a zubrowky. Squash Bowels pred pár rokmi ohlásili koniec, ale hudba je droga s ktorou neradno iba tak skončiť. Preto Arthur a spol. neodolali volaniu 20. ročníka Obscene Extreme Festivalu a odvtedy už opäť znečisťujú pódia krvou a inými telesnými tekutinami.

To je samozrejme iba maličký výrez z toho, čo vás na konci mája čaká na severe Čiech. Medzi ďalšie ťaháky treba určite zarátať nemeckých brutalistov Despondency, ich žánrových kolegov zo Švédska Deranged, české goregrindové double kombo Spasm a Gutalax, španielsky goregrind v podaní Mixomatosis, talianskych kacírov Blasphemer, či kapelu najdomáckejšiu – Fleshless. Lístky sa míňajú ako ovocie v akcií pri návale dôchodcov a tak netreba otáľať s nákupom. Organizátori nedávno ohlásili, že 50% vstupeniek si už našlo svojich majiteľov. Ak ste rozhodnutí, eventuálne sa rozhodujete, informácie nájdete na priložených linkoch.

21. – 23. 5. 2020, Kemp u Ferdinanda, Srbská Kamenice

FB Eventhttps://www.facebook.com/events/440498043408138/

http://www.nteydeathfest.cz/?fbclid=IwAR2MfiHdwxYy-QUVfliJqrKC2t4NA1B6OQKyYFNPvh4bSJqwSRw1bWB8bvo

 

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj