Report z Memory Error vol. XI – 8.-9.12.2023 – Kanianka

Tento víkend tiež ponúkal nespočetne perfektných koncertov po celom Slovensku od Bratislavy až po Košice. Moja pozornosť sa však upriamila na akciu MEMORY ERROR v Moment klube v Kanianke, ktorá sa tento rok prvý krát rozšírila na dvojdňový indoor festival. Viacdňové klubové akcie príliš často nenavštevujem v plnej dĺžke, ale túto nálož som si nemohol nechať ujsť. Tak som si bookol ubytko a vybral sa smer Prievidza. Cestou som sa pokochal zasneženým okolím a plný očakávaní a nadšenia som do Kanianky dorazil so značným predstihom.

Začínalo sa krátko po 19:30. Večer otvárali noisecoreoví SANGRE DE IDIOTAS ako náhrada za Ostravský Sick Synus Syndrom, ktorí kvôli chorobe boli nútení toto vystúpenie zrušiť. Títo dvaja grindový veteráni známi aj z jedinečnej kapely Sedem Minút Strachu bez zbytočných kecov a naťahovačiek odpálili svoj ničivý 10 minútový set. Áno, 10 minút im bohato postačí, aby za burácania skreslenej basgitary a neúprosného tempa zdevastovali všetko naokolo. Jednoducho výborný začiatok večera.

Po rýchlom prebalení sa na pódiu objavujú VIRAL DISEASE. Táto pomerne nová kapela poskladaná z posmrtných pozostatkov brutal deathových legiend Typhoid a Mortaly Infected sa iba rozbieha, čo sa týka koncertovania. Od týchto chlapov sme nemohli očakávať menej než neúprosne technický a do poslednej noty premakaný brutálny death metal. Viral Disease sú majstrami svojich nástrojov až mi sánka padala. Samozrejme po klasickom guttural nakonferovaní sme názvy jednotlivých skladieb mohli iba hádať, ale na moje potešenie sme sa dočkali aj ukážky nikdy nevydaného songu Typhoid v novom doktorskom plášti, kde už technickosť naberala poriadne extrémy.

Dopĺňam si zásoby piva a ide sa na grindcore v podaní ATTACK OF RAGE. Tých som už dlho naživo nevidel, tak som sa na ich vystúpenie celkom tešil. Kapela za vyše 20 rokov existencie prešla nespočetnými personálnymi zmenami, ale nikdy nestratila na vitalite a energii. Neúprosne divoký grindcore s nádychom death metalu doslova prevalcoval publikum. Nechýbali skladby z celého prierezu ich diskografie a nechýbala ani jedna z najstarších – Deštrukcia.

Po týchto vražedných tempách bolo vítané to mierne „spomalenie“ v podaní českých oldschool death metalistov TORTHARRY. Kapela sa pohybuje na scéne od samého začiatku 90tych rokov a má na konte 10 full albumov, čo už samo o sebe bolo zárukou kvalitnej dávky smrtiaceho kovu. Tu musím vyzdvihnúť bubeníka, ktorý aj napriek samotnej tvorbe, pohybujúcej sa v stredných tempách podal vynikajúci výkon, jeho štýl hrania, témy a rytmické zmeny boli highlightom ich vystúpenia, ale pravdaže celá kapela podala výborný výkon a ukázali ako sa robí poctivý death metal.

Pražská skupina Silent Generation musela na poslednú chvíľu zrušiť svoje vystúpenie kvôli poruche vozidla počas cesty na Memory Error. Piatkový večer, ako náhla náhrada, uzatvárali pochmúrni death metalisti DEPRESY, takže Hoyas za bicími si dnes mohol užiť dvojitú show a akurát si len trocha oddýchnuť po zbesilom výkone v Attack Of Rage. Depresy odohrali špeciálnu inštrumentálnu show. Absencia speváka však vôbec neubrala na kvalite vystúpenia. Atmosferické sample a pochmúrnosť ich black metalovou melanchóliou nasiaknutým death metalom v tomto podaní len potvrdzovali kvalitu a premyslenosť jednotlivých skladieb hlavne z novšej tvorby, ale aj pri songoch zo samotných počiatkov kapely.

Prvý deň Memory Error máme za sebou a iba ozajstní vytrvalci zostávajú na after party aby si dopriali ešte nejaké promile navyše. Celková účasť prvého dňa bola pravdepodobne poznamenaná tým, že z pôvodného line-upu vypadli Sick Synus Syndrome aj Catastrofy, takže počet platiacich sa zastavil okolo 80, čo je stále slušný počet.

Deň 2.

Vstávanie je ťažké a bolestivé, až na toľko, že som sa vzdal pôvodného plánu si pozrieť okolie a radšej zostávam na izbe a počúvam nový diel Leprovín. Do klubu sa vyberám s hodinovým predstihom, dávam prvé pivečko a niečo pod zub v blízkej reštaurácii v spoločnosti chlapcov z Viral Disease a Attack Of Rage.

O 17:30 zaznievajú prvé tóny ambientneho intra a slovenskí AFTERALL začínajú svoj set. Kapela sa prezentovala vo štvorčlennej zostave gitara, basa, spev, bicie. Absenciu druhého gitaristu nahradzoval sampler, čo z hudobného hľadiska spestrovala jednotlivé skladby, avšak z hľadiska živého vystúpenia mi pripadalo trošku mdlé. Hudba Afterall sa nesie v znamení moderného metalcoru kde sa ťažké riffy striedajú s melodickejšími pasážami podfarbujúce čisté vokáli. Hlavný spevák Šimon veľmi dobre zvládal prechody medzi growlmi a čistým spevom, avšak tie melodické pasáže by potrebovali ešte zapracovať na frázovaní aby spev bol on niečo zrozumiteľnejší. Samozrejme dúfam, že chalanom toto nadšenie vydrží, lebo ich hudba v sebe má veľký potenciál.

Bratislavská crust metalová úderka Adacta bola nútená zrušiť svoje vystúpenie z rodinných dôvodov. Nahrádza ich zabehnutá crust hardcorová skupina JEDINÁ MOŽNOSŤ, ktorá brázdi na scéne už 19 rokov. Ja som ich videl prvý krát, tak som bol na ich vystúpenie veľmi zvedavý. Chlapci nesklamali a odohrali svižnú a energickú show, ktorá rozhodne nenudila a naše crustové chúťky boli dostatočne obslúžené.

Nasleduje Francúzka grindcore vypalovačka WARFUCK, ktorí sprevádzajú fínskych Rotten Sound po ich európskom tour. Napriek tomu, že kapela je iba dvojčlenná, ich hudba je devastujúca. Spevák a gitarista Nico, známy aj z kapely Slavebreed poletoval a skákal po pódiu ako utrhnutý z reťaze. Sonický, úderný a nasratý grindcore, ako sa patrí, kde sa do vokálov pripájal aj bubeník. Satanu žiaľ, kvôli technickým problémom okolo gitary museli Warfuck náhle skončiť, ale aj napriek tomu to bol záživný a maximálne energický set.

Na rad prichádzajú Prešovský ABYSS ABOVE. Deathcore moderného strihu s ťažkými breakdownmi, brutálnym vokálom a nasamplovanými efektmi, ktoré pridávajú na ťažkotonážnosti a umocňujú celkovú dusivú atmosféru ich hudby. Tento rok vydali svoj rádovo štvrtý album „Embrace The Abyss“ takže playlist bol zameraný hlavne na songy z nového diela. Celkovo je hudba Abyss Above veľmi dobre štruktúrovaná, nenudí a vôbec nezaostáva za svetovo ligou Deathcoru. Jediné, čo by som mohol vyčítať bol zvuk. Napriek profilerom, ktoré dodávali jednotlivým nástrojom výnimočne hutný tón, v celku gitary a basa zneli pomerne slabo a boli veľakrát prehlučené bicími.

Prezerám si merch kapiel dnešného dňa a v tom zrazu na pódium nabehne NAKA, aka domáci STERCORE, ktorí majú celú túto akciu na svedomí. Zakryté tváre, nepriestrelné vesty a perfektná show. Počas ich setu sa sála naplnila až sa skoro nedalo ani pohnúť. To čo mi počas Abyss Above vadilo vynahradili Stercore úplne bezchybným zvukom. Ich deathcore má ešte temnejšie ladenie, s veľmi dobre premyslenými zmenami nálad a štruktúrou jednotlivých songov. Samplové vsuvky sú na mieste a správne obohacujú a umocňujú jednotlivé songy. Odzneli aj klipové pecky ako „Parallax“ alebo “Hellparty“, ktoré poriadne rozprúdili osadenstvo. Proste chalanom nie je čo vytknúť, Stercore je svetová úroveň.

Prišiel čas na hlavné hviezdy večera, Fínsku grindcore legendu ROTTEN SOUND, ktorých som mal možnosť vidieť tento rok už druhý krát, prvýkrát na Flesh Party. Týchto neúnavných kritikov modernej spoločnosti neodradilo od koncertovania po Európe ani to, že spevák Keijo to musel dať na dvoch barlách so zlomenou nohou. Tak ako Barney z Napalm Death v lete, tak aj Keijo si odreval svoju časť na stoličke s vyloženou nohou. Samozrejme stoličky boli patrične prilepené k pódiu aby ich tá hyper rýchla a úderná energia sálajúca z ich tvorby neodviala ako tornádo. Hneď počas prvého songu Fíni zažili smršť konfety v tvare ružových srdiečok, ktorá zasypala celý stage aj Keija. Show aj napriek tomuto prechodnému hendikepu mala poriadne grády a za nezameniteľného tónu HM2, ktorý mimochodom Rotten Sound prezentujú aj na svojom merche, sme boli súčasťou nekompromisne rýchleho a úderného setu, ktorá nenechala nič nazmar .

Večer a tým aj 11. ročník Memory Error uzatvárajú pražský STELLVRIS na čele so speváčkou Nicol.
Táto mladá kapela, existujúca od roku 2019 hrá moderný metal, založený na ťažkých a melodických gitarových témach. Nicol predvádza širokú škálu vokálov od growlov po čistý až vysoko položený spev. Tieto pasáže by potrebovali ešte trocha zapracovať, ale možno, že to bolo iba zdanie kvôli pokročilej hodine a dvom dňom neúprosného metalu a grindu. Kapela veľmi dobre komunikuje a spolupracuje s publikom a aj napriek tomu, že ľudí už začalo značne ubúdať, Stellvris navodili veľmi dobrú atmosféru.

Posledné pokecy, tancovačka na techno, kapurková a 11. ročník Memory Error v Kanianke je na konci.
Klobúk dole pred Matúšom, ktorý toto celé dal dokopy. Catering a backstage bol výnimočný, výber kapiel a celková organizácia bola bezchybná. Som rád, že som mohol byť súčasťou tejto parádnej akcie. Ďakujem, a vidíme sa o rok.

Fotky: Mrtvolka
Celú galériu fotiek si môžete prezrieť na FB stránke
MetalExpress
Fotoreport z prvého dňa nájde TU a z druhého dňa TU

Avatar photo

Autor: Necro

Zdieľaj