Rozhovor – Souls to Deny – „Sme najinteligentnejší druh, alebo sme v skutočnosti iba parazity nezaujímajúce sa o následky svojich činov?“

Zostava Souls to Deny

Nedávno sa na našej scéne objavila nová death metalová kapela z Liptova s názvom Souls to Deny. Keďže ešte o nich veľa nevieme, treba ich trochu predstaviť. Na rozhovore sa podieľala celá kapela, za čo som im veľmi vďačná. Takže poďme rovno na to.

Andrej: Čau Mrtvolka. Naša kapela sa skladá zo štyroch členov. Mišo na poste speváka, bývalý vokalista Martinských BloodCut. Lukáš gitara, aktuálne pôsobiaci tiež v black metalovej formácii Sorgoth a ešte v iných projektoch. Paľo basová gitara, bývalý člen Feel a Curse a rockovej pecky z LM, The New Black Widow. Na koniec moja maličkosť za bicími nástrojmi. Moje predchádzajúce kapely boli Dissected, Embalmed, Black Widow, Desecrated Dreams, Quarreling Men a Feel a Curse.

Keď pozerám na mená, ktoré sú v zostave, ide o skúsených hudobníkov. Ako ste sa dali dokopy a čo sa deje s vašimi predošlými projektmi? Otvorili ste so Souls to Deny novú kapitolu? Plánujete sa v súčasnosti venovať iba Souls to Deny?

Andrej: Keď sme ešte pôsobili vo Feel a Curse, cítili sme potrebu vyskúšať  niečo iné, preto sme s Paľom oslovili najskôr Lukáša a neskôr sa k nám pridal aj Michal. Pri vzniku StD sa pre nás začala nová éra, pretože aj pre nás všetkých to bolo niečo nové a je to tak vlastne doteraz.  Sme v novej silnej zostave a sme pripravení naplno, naživo odprezentovať naše debutové CD – The Tragedy of Human Existence. Ja s Mišom sa aktuálne venujeme iba StD. Paľo s Lukášom toho majú o niečo viac, než my dvaja.

CD

Čo je iné v Souls to Deny, čo nebolo vo vašich iných kapelách? Preniesli ste do Souls to Deny niečo nové?

Andrej: Čo je iné v StD ako v predchádzajúcich kapelách, je určite vekový rozdiel, kde sa v podstate stretávajú dve generácie. Ja osobne to vnímam ako veľmi prospešné pre fungovanie novej začínajúcej kapely, aj keď toho už máme za sebou dosť. Určite to obohatí našu tvorbu, pretože každý z nás cíti hudbu inak samozrejme aj s postupom času.

Podľa čoho ste vyberali názov svojej kapele? Prečo práve Souls to Deny?

Paľo: Alternatív bolo samozrejme viac, ale chceli sme názov, s ktorým sa stotožníme všetci.

Andrej: V dnešnej dobe plnej veľkého množstva kapiel, je skutočne ťažké nájsť originálny názov pre skupinu. Chceli sme názov ktorý nás bude vystihovať po stránke textovej a aj hudobnej. Nechceli by sme, aby nás ľudia akokoľvek spájali s albumom, alebo hudbou od Suffocation. Sme si samozrejme vedomí, že sa tomu zrejme nevyhneme.

Vydali ste svojpomocne debutový album. Zatiaľ som videla len málo reakcií od metalových zinov. Povedzte nám, čo môžeme od vášho albumu očakávať po hudobnej stránke. V čom tkvie základ vašej inšpirácie?

Cover albumu

Lukáš: Inšpirácia bola vlastne pri každej skladbe dosť odlišná. Preto má jedna skladba skôr HC nádych a druhá napr. klasickejšiu death metalovú formu, a kde tu sa objaví aj nejaký progresívny prvok. Pri tvorení riffov a základných motívov ma dosť ovplyvňovalo to, čo som práve počúval a s tým priamo súviseli aj emócie a životné udalosti, ktoré sa za dobu tvorenia albumu udiali. Skladby na albume sú v poradí v akom aj vznikali, a teda album sám je takým prierezom tohto celého obdobia. Po hudobnej stránke sa vlastne jedná o modernejšiu podobu death metalu a do tohto sú povkladané prvky, ktoré sa nám zrovna páčili. Cieľom bolo vlastne aby sa na našu hudbu mohli ľudia vyskákať a zabaviť, no zároveň sme nechceli, aby to nebolo ploché.

V tejto dobe už nie je až tak časté intro a outro na albumoch. Na druhej strane, mne osobne tento prístup vyhovuje, lebo poslucháčovi je hneď jasné, že už je koniec. Je to taký nepriamy odkaz, že zostávate verní death metalu z 90 rokov?

Lukáš: Nepovedal by som, že by šlo o nejaké odkazovanie sa na konkrétnu éru. Skôr mám rád celistvosť a uzavretosť albumov, a myšlienok s ktorými pracujú. Intro zvykne navodiť určitú atmosféru, to sa následne v skladbách rozvíja/udržuje a outro tento celok uzatvára a necháva vo mne doznieť emócie. Preto som chcel, aby bolo niečo také aj na našom albume.

Na nahrávanie ste si zvolili štúdio u Martina Barlu v Poprade. Ako dlho vám trvalo nahrávanie? Vzhľadom na to, že ste všetci skúsení hudobníci, predpokladám, že ste mali jasnú predstavu, s ktorou ste vstupovali do štúdia. Ako prebiehala spolupráca na mixe a mastrovaní? Neuvažovali ste, že by ste mix a mastering dali robiť inde? V poslednom období som sa stretla aj s týmto prístupom u kapiel?

Paľo: Voľba bola pre nás od začiatku jasná. S Martinom sa poznáme dlhé roky a už sme spolupracovali na niektorých predošlých projektoch, takže sme presne vedeli, kto nám bude nahrávku robiť a ako bude nahrávka vyzerať. Mix bol pre nás jasný u Maťa a čo sa týka masteringu albumu, tiež sme sa dohodli s Maťom, takže naše CD bolo kompletne pripravené v Poprade.

Stromoradie v Prešove

Dali ste si v Souls to Deny záležať aj na textoch, alebo sú pre vás druhoradé? Je album konceptuálny, alebo skôr zaoberáte v textoch rôznymi témami?

Mišo: Čo sa týka lyrickej stránky, zastávam názor, že texty by mali mať v sebe nejaké posolstvo. Minimálne by mali mať zmysel a už dávno som vyrástol z kapiel, ktoré spievajú o exkrementoch a podobných záležitostiach. Moju myseľ v súčasnosti najčastejšie ťažia ekologické témy. Napríklad, prečo sa vlastne nepoučíme z minulosti a stále bez výčitiek pokračujeme v masakre planéty, od ktorej závisí naše ďalšie bytie? Sme najinteligentnejší druh, alebo sme v skutočnosti iba parazity nezaujímajúce sa o následky svojich činov? Texty na debute odkrývajú napríklad aj túto tragickú tvár ľudstva.

Cover na album vám robil Doccy Gore. Ešte som sa s týmto menom nestretla. Kto sa skrýva za týmto menom, robil už covery viacerým kapelám, alebo ste jeho „dieťa“? Ako ste sa k tomuto umelcovi dostali?

Mišo: Ide o v našich zemepisných šírkach o pomerne neznámeho avšak talentovaného umelca. Pochádza z Indonézie a spolupracuje prevažne s lokálnymi, respektíve americkými BDM kapelami. Narazili sme na neho úplne náhodne, pri štandardnom instagramovom brainstormingu a po vzhliadnutí jeho portfolia bola naša spolupráca v podstate hotová vec. Správny artwork by mal umelecky zhmotniť hudbu, ktorá je zabalená vo vnútri a v tomto smere splnil naše očakávania.

Beluša Death Fest

V rámci propagácie vašej kapely ste určite rozmýšľali aj nad merchom. Čím v súčasnosti disponujete? Máte CD, ale budú napríklad aj tričká, alebo šiltovky? Kde momentálne prípadný záujemca zoženie CD?

Mišo: Nad rozšírením ponuky merchu sme už rozmýšľali, rozhodne by sme chceli tričká a dokonca máme už aj predstavu o designe. Bohužiaľ sa nedá zrealizovať všetko naraz a najprv chceme počkať na prvé koncerty a ohlasy verejnosti, nakoľko výrobu si budeme musieť financovať sami, tak isto ako to bolo aj s vydaním albumu. Ten sa na našu radosť predáva vcelku dobre a už sa nám vrátil takmer celý vklad, ktorý sme do jeho výroby investovali. Záujemcovia si ho môžu kúpiť priamo u nás. Stačí ak nás skontaktujú mailom, správou na sociálnych sieťach alebo nás oslovia priamo na koncerte. Za symbolickú cenu je k dispozícii aj digitálna verzia, ktorú nájdete na našom Bandcampe.

Vaše predošlé kapely boli tiež v death metalovom duchu a celkovo na liptovskej scéne prevláda death a black metal. Neuvažovali ste, že by ste skúsili tvoriť aj v inom štýle, alebo death metal je to, čo viete, čím proste žijete?

Paľo: Mňa v podstate do deathmetalových vôd vtiahli spoluhráči z predchádzajúceho projektu FAC. Som za to vďačný, lebo okolie a fanúšikovská základňa DM na Liptove má hlboké korene. Rodinu LMDM asi pozná každý metalista na Slovensku. Naša nová formácia StD mala byť pôvodne grindovou mlátičkou, ale vývoj nás naviedol na túto cestu :-). Myslím, že všetko je tak, ako malo byť.

Plagát ku koncertu z minulého týždňa

Ako redaktorka chodím na rôzne koncerty, od death metalu, cez thrash, až po crust a metalcore. V poslednej dobe vnímam, že na death metal a grind-core koncerty chodí skôr staršia generácia a mladšie ročníky priťahuje viac metalcore a podobné moderné žánre. Ako to vnímate vy? Myslíte si, že dokážete svojou hudbou zaujať aj mladšie ročníky? Záleží vám vôbec na tom, pritiahnuť aj mladších poslucháčov?

Lukáš: Samozrejme by sme boli radi, keby bolo spektrum ľudí, ku ktorým sa dostane naša hudba čo najširšie. Na druhú stranu sa nesnažíme nasledovať nejaké najnovšie trendy a jednoducho len hráme to, čo nás baví najviac. Ale myslíme si, že prinášame aj nejaké novšie a sviežejšie prvky, ktoré by mohli baviť aj mladších.

Ako to je vo vašom prípade s koncertami? Podarilo sa vám v septembri pokrstiť CD na domácej pôde a odohrali ste aj v Ružomberku, či v Prešove. Boli by ste ochotní za koncertom vycestovať aj do vzdialenejších kútov, či už Slovenska, alebo Čiech?

Mišo: Presne tak ako píšeš, naše prvé dva koncerty sme odohrali na liptovskej pôde. Prvým bol krst nášho debutu na akcii “Attack of Souls vol.1” a druhý sa konal v Ružomberku spolu s kapelami Ataraxia a Čad. Stretnúť ste nás mohli aj 8. októbra na Belusa Deathfeste alebo 27. októbra v prešovskom klube Stromoradie, kde okrem nás vystúpia aj domáce spolky Wayd a Slight Lie. Taktiež figurujeme v zostave pre budúcoročný indoor festival Bomby na Nitru a máme sľúbených aj pár koncertov v Českej republike. Na rozbeh je to viac než sľubné a uvidíme, čo ešte prinesie budúcnosť. Našou momentálnou prioritou je hrať, hrať a hrať.

Ešte jedna otázka ohľadom koncertovania. Predpokladám, že vás momentálny playlist bude pozostávať z debutového albumu, ktorý má 28 minút. Máte už v zálohe na koncerty aj nejaké nové skladby, alebo odohráte  jednoducho celý album?

Príďte na tento koncert do Nitry. Kliknite pre viac informácií

Mišo: Náš koncertný setlist bude pozostávať výlučne z nášho debutu, ktorý chceme fanúšikom priblížiť aj v koncertnej podobe a odohráme ho v celej jeho dĺžke. Na nových skladbách pracujeme a budeme ich priebežne pridávať do repertoáru ale minimálne do konca roka budú mať prednosť skladby, na ktoré sme hrdí.  Pracovali sme na nich uplynulé dva roky.

Aké sú vaše plány do budúcnosti? Máte to premyslené, alebo skôr to necháte plynúť?

Paľo: Určite chceme čo najviac hrať a dávať energiu našim fanúšikom. Bez fanúšikov takéto niečo nedáva zmysel. Postupne budeme robiť na nových veciach, ako už povedal Michal. Samozrejme, ak by sa podarilo, radi si zahráme aj niekde mimo SK, prípadne s nejakou známou veľkou kapelou, ale zatiaľ si na také niečo musíme ešte počkať. Pred nami je ešte veľa roboty.

Sme na konci rozhovoru, takže máte nejaké slová na záver?

Ďakujeme za priestor a spôsob akým sa môžme viac priblížiť našim fanúšikom.

Kontakty:

https://www.facebook.com/SoulsToDeny

soulstodeny.band@gmail.com

https://soulstodeny.bandcamp.com/releases

Použité fotky pochádzajú z FB stránky Souls to Deny

 

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj