V Česku opäť ožila black metalová kapela Katarze!

Na úvod trochu histórie a krátke predstavenie. Kapela KATARZE vznikla na prelome rokov 2005/2006. V tomto čase sa zišli dvaja členovia, Robert alias Revenant a Jirka alias Urscumug v rockmetalovom zoskupení Golgota. Obaja mali už predchádzajúce skúsenosti v iných skupinách a chceli založiť nový projekt smerovaný do extrémnejších vôd metalu. Zanedlho narazili aj na svojrázneho bubeníka Pavla (Kolobose) a namiesto basgitary obsadil Mephisto. V zostave nahrala kapela svoj prvý živý koncert (LIVE 2008). Už v roku 2008 ich opúšťa basgitarista a po roku miesto obsadil nový člen – basák Panzer(Marduk)faust. V tejto zostave nahrávajú prvú dlhohrajúcu dosku u DARP records. Toto CD je však s odstupom času považované ostatnými členmi za demo než za oficiálnu nahrávku, hlavne kvôli zvuku. Katarze si túto prvotinu /daemo/ vydala bez pomoci vydavateľstva a v náklade asi 150ks. V roku 2009 Katarze dopĺňa druhý gitarista – Revan (Naurrakar), ale ako to už býva, na konci roku odchádza. Na konci roku odchádza aj bubeník Kolobos. Skupina sa začína potýkať s ďalšími zmenami v zostave. V roku 2014 vydávajú 4 skladbové EP s názvom Underwoods. Zlom nastal v roku 2015, kedy dochádza kvôli personálnym zmenám k útlmu. V roku 2019 sa sformovala nová zostava. Zachovaný post je Urscumuga a naspäť sa vracia Kolobos (bicie) a Mortlife (gitara). Pridáva sa nový spevák Shaman a Rawenia (gitara). V tejto zostave kapela funguje do dnešných dní.

Nový klip z minulého roku

V novembri 2020 vydala KATARZE nový singel RUNY ZMARU a spolu s ním aj videoklip. Singl nahrávali u Martina Hovorky a Dušana Faška. Martin se postaral o Master a mix a Dušan o nahrávanie a produkciu. Kameru, réžiu a strih si zobral na starosti Radim Grísmsvotn. Námet, scenár a réžiu členka kapely – Jana Tesaříková (Rawenia). Klip vyprodukovali v spolupráci so Sanity productions, Michal Zeman. V klipe uvidíte celú kapelu KATARZE ako hlavných protagonistov. Klip si môžete pozrieť o niečo nižšie. Kapela zverejnila na svojich stránkach aj text, takže si ho môžete prečítať aj tu:
RUNY ZMARU
RÝT RUNY ZMARU
MOCNÉ JEST PROKLETÍ
ZLO PRVOTNÍCH TVARŮ
OHAVNÉ ZNAMENÍ
NAUTHIZ PRO NOUZI
ALGIZ V SMRT PŘEVRACÍM
HAGALAZ PRO BOLEST
KDYŽ THURISAZ TĚ PORANÍ
HRŮZY TĚ STIHNOU, KDYŽ VYRYJI ZNAMENÍ, KRVÍ DŘEVO VYBARVÍM.
DO VĚTRU BOUŘÍ VOLÁM ZAKLÍNÁNÍ,
DUCHY RUN K TOBĚ VYPUSTÍM.
VE SNECH SLYŠÍŠ CHŘESTĚNÍ KOSTÍ, KDYŽ RODÍ SE OSUD TVÉHO PROKLETÍ.
ZHYNE VŠE, MARNO JEST VŠE, JEN NICOTA TVOU DUŠI POHLTÍ.
NAUTHIZ BUDE ZŽÍRAT ROD TVŮJ NOUZÍ A STRAŠNÝM STRÁDÁNÍM.
ALGIZ SE V TVŮJ HROB OBRÁTÍ, DO HELHEIMU PŘIVÁDÍ.
HAGALAZ ZASÁHNE SVÝM KRUPOBITÍM STATKY TVÉ A MYSL ROZVRÁTÍ.
TRN THURISAZ SVOU MOCÍ DÁVNÝCH OBRŮ TĚ NENÁVRATNĚ PORANÍ.
KLIP RUNY ZMARU:

Ďalšou potešujúcou a nedávno oznámenou novinkou je aj účasť kapely na českom festivale Eternal Hate Fest, ktorý je zameraný ako inak predovšetkým na black metal. Ak sa vám tvorba kapely páči, neváhajte a navštívte ich stránky, prípadne ich podporte kúpou merchu.
KONTAKT:
https://www.facebook.com/KATARZEblackmetal
http://katarze.eu/

Zostava:
Shaman – vokály
Urscumug – bass gitara
Kolobos – bicie
Mortlife – gitara
Rawenia – gitara

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj