Recenzia – Shaark – Deathonation – Slovak Metal Army – 2020

Pamätám si, že Shaark boli jedna z prvých extrémnych metalových kapiel, ktoré som začiatkom strednej školy videl naživo. Odvtedy už ubehlo veľmi veľa času a o kapele nebolo takmer vôbec počuť. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď sa medzi novinkami z česko-slovenskej scény objavila správa o chystanom albume.

Vznikli v Bzenci v roku 1991, takže momentálne patria k najstarším aktívnym kapelám, aj keď s veľkou prestávkou vo fungovaní. Debut Sinn Fein vyšiel v roku 1995, zatiaľ posledný Again With Hatred v 2006. Takže po neuveriteľných 14 rokoch prichádza aktuálna novinka Deathonation na značke Slovak Metal Army, v poradí piaty radový album kapely.

S utlmenou činnosťou kapely súvisí hranie Alex a Zdenála s Paulom Speckmannom v Master. Ich cesty sa však minulý rok rozišli a aj vďaka tomu prišiel rad na pôvodnú kapelu. V súčasnej zostave sú už známe tváre, konkrétne Alex Nejezchleba (gitary), Zdeněk Pradlovský (bicie), Radek „Bája“ Kutil (basa) a Ctibor „Peroon666“ Palík (vokály).

Shaark si nikdy nelámali hlavu s ortodoxným pojatím thrash metalu a nebáli sa primiešať rôzne ingrediencie. Inak to nie je ani v prípade Deathonation, aj keď začiatok trochu klame. Slayerovská Union of Pain a trojka Monsteroid so sekaným refrénom a death metalovým riffom sú pomerne tradičné paľby. S nástupom perkusii v Corruption sa hudba stáva pestrejšou a otvorenejšou. Práve Corruption so zaujímavou rytmikou, zborovými HC spevmi a výbornými vokálmi je moja najobľúbenejšia položka na albume. Vokálnu zložku treba obzvlášť pochváliť, počas hracej doby sa vystriedajú rôzne polohy a odtiene, od thrash/death nárezu až po takmer čisté melodické. A v každej skladbe sa dá jednoznačne povedať, že riffy (ale aj sóla) Alex vie, masaker!


Príjemne prekvapí stoner thrashový dvojzáprah Trapped In The Net. Práve tu sa uplatní melodický vokál, dominuje pomalšie tempo a viac sa dbá na budovanie atmosféry. Sabbathovský riff na začiatku druhého dielu sa nedá prehliadnuť. Druhá polovica albumu ide vo všeobecnosti ďalej do hudobnej histórie. K Black Sabbath sa pripája motorheadovský feeling v deviatke Friends Of Evil s hravým rock’n’rollovým sólom. A na záver tu máme dokonca cover Deep Purple, ktorý určite nie je zlý, chlapi ho spracovali na svoj obraz, ale trochu chýba elegancia originálu.

Počas hracieho času Shaark predvedú niekoľko odlišných polôh, či už štýlových alebo vokálnych. Možno by niekto namietal, že tento prístup pôsobí nekonzistentne, ale pestrosť, ktorú vďaka tomu album získal, tento nedostatok vynahradí. Radšej takto, ako počúvať dokola to isté.
Nahrávalo sa samozrejme v domácom Shaark štúdiu v Bzenci, zvuku naozaj nemám čo vyčítať. Má v sebe potrebnú dávku špiny, bez zbytočnej umeliny, a zároveň slušne reže.

Nevýhodou albumu je slabšia chytľavosť, či už thrashovejších, ale aj rockovejších skladieb. Mínusom Deathonation je z mojej strany aj obal, ktorý sa mi moc nepáči, ale to vlastne všetky artworky doterajších albumov, tu sa proste nezhodneme.

Shaark aj po rokoch ukázali, že stále vedia ako na to a nechýba im inšpirácia. Deathonation je rôznorodý album a kapela ukáže rôzne hudobné tváre. Je čo objavovať a užijú si ortodoxní thrasheri aj otvorenejší poslucháči.

Kontakt:
https://www.facebook.com/shaarkcz/
https://sma-shaark.bandcamp.com/
https://www.slovakmetalarmy.sk/

Hodnotenie: 8/10

Avatar photo

Autor: Nihil

Zdieľaj