Playlist metalistu v čase Koronavírusu part 2!

V minulej časti sme vám dali pár tipov na kapely z domácej, českej a poľskej pôdy. Skladby sa týkali vírusov, pandémie, chorôb a pod., skrátka aktuálnej témy, ktorá sa nás bytostne dotýka posledné dni. Pri tejto téme ešte zostávame, no pozrieme sa aj do iných štátov, nakoniec Koronavírus je téma, ktorá sa momentálne týka celého sveta. Opäť pripomínam, že ide len o malý výber kapiel, pretože táto téma je naozaj široká. Keďže väčšinou počúvam death metal a blízke odnože, žiaľ tu nenájdete veľa black metalu a napríklad mi dosť absentuje aj doom metal. Naďalej platí, že si playlist môžete urobiť aj vy sami a nech je tento náš pre vás inšpiráciou. Nakoľko sa mi podarilo zozbierať celkom dosť materiálu, táto časť nebude finálna a naše playlisty zakončíme treťou časťou.

Len nedávno sa v Poprade uskutočnil koncert s názvom Black Valentine, na ktorom vystúpila aj chorvátsko-nemecká death metalová skupina Hereza. Ešte nie sú veľmi známi, ale vďaka tomuto koncertu sa dostali minimálne do môjho povedomia. Z ich posledného albumu pochádza skladba „We are the disease“.

Dajme si trochu klasiky v death metale, ktorou sú nepochybne Obituary a Cannibal Corpse. Obituary má toho k téme čo ponúknuť zo staršej aj mladšej tvorby a niečo sa nájde aj u Cannibal Corpse, napríklad na albume s poetickým názvom z roku 2009 „Evisceration Plague“.
Obituary


Cannibal Corpse – Evisceration Plague

Poďme do Švédska, k melodickejšej forme death metalu a skupine Hypocrisy. Téma apokalypsy, pohrôm, konca svet a pod. je v ich tvorbe prítomná nielen v jednej skladbe. Z roku 2005 dokonca pochádza album s názvom „Virus“, avšak skladba s rovnomenným názvom tu nie je. Dajme si preto radšej pieseň z albumu z roku 1994 z „The Fourth Dimension“ s názvom „Apocalypse“.

Na spoločné turné mali tento rok vyraziť Cattle Decapitation a Internal Bleeding. Obe skupiny pochádzajú z USA, pričom Cattle Decapitation sa intenzívne zaoberajú environmentálnou témou, témami o prebytku a úpadku spoločnosti, skrátka ich texty sú silné, rovnako ako hudba, ktorá sa pohybuje na rozmedzí progresívneho death metalu a grindcore. Cattle Decapitation sa nám to snažili naznačiť už dávno, takže v podstate sú nadčasoví. Za všetky vyberáme skladbu z posledného albumu „Bring Back the Plague“. Internal Bleeding reprezentujú staršiu generáciu US brutal death metalu. Hoci sa v textovo veľmi nezaoberajú témami ako skaza, choroby a pod., predsa však majú niekoľko skladieb, ktoré sa aspoň čiastočne týkajú našej témy. Z ich bohatej diskografie vyberám album „Voracious Contempt“ z roku 1995 a skladbu „Humanicide“.
Cattle Decapitation

Internal Bleeding

Prejdime k ešte extrémnejšiemu metálu, ku ktorému nepochybne patrí Disgorge. Teraz ste iste zvedaví, ktorý z nich (pre tých, čo by nevedeli, existujú dva, Mexický a z USA) to bude. Dáme si obidva, pretože obidve kapely majú songy, ktoré zapadajú do našej aktuálnej témy. Vy sa môžete zahrať aspoň čiastočne na detektívov a zistiť, ktorá skladba je od ktorého Disgorge, a z akého albumu skladby pochádzajú. Napovieme vám len, že obidva albumy sú kultové.
Disgorge – Raise the Pestilence

Disgorge – Deranged Epidemic

Prejdime k čiernemu kovu a našim susedom. Vraciame sa k nedávnej minulosti a koncertu, ktorý sa uskutočnil v Košiciach prvý deň tohto mesiaca. Zahrala tu okrem iného aj rakúska death black metalová skupina Belphegor. Hoci sa viac zaoberajú inými témami, dajme si od nich album „Pestapokalypse VI“ a skladbu „Pest Teufel Apokalypse“.

Nemali sme tu ešte poriadny deathcore. Zárukou kvality je v tomto prípade Despised Icon z Kanady. V ich tvorbe sa na tému chorôb nachádza hneď niekoľko skladieb na rôznych albumoch. Dajme si teda od nich až dve. Jednu z albumu „The Ills of Modern Man“ s názvom „Quarantine“ a album „Beast“ .

Túto časť zakončíme kultom zvaným Megadeth a ich albumom z roku 1992. Jeho samotný názov hovorí za všetko, na záver sa započúvajte do „Countdown to extinction“.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj