Playlist metalistu v čase Koronavírusu part 1!

Tak nám Koronavírus trochu skrížil plány, resp. nielen trochu, dosť. Mnoho udalostí bolo presunutých, veľa bolo zrušených, zatiaľ bez náhradného termínu a každým dňom sa mení situácia. Ak si teraz lámete hlavu, čo robiť namiesto plánovaného výjazdu na koncert, máme pre vás inšpiráciu. Spravte si „korona playlist“. Téma moru, pohrôm, infekcií, smrteľných chorôb a pod. je obľúbená v celom metálovom svete, od thrash metalu, cez death metal, až po grindcore, či jemnejšie odnože. Samozrejme, u niektorých kapiel dominuje viac, u iných sa objavuje len občasne. Keď sa zameriame na slovo choroba, mor, vírus, apokalypsa, nájdeme toho pomerne dosť. Len skupín s názvom Plague je na svete 17, Sickness 20 a s názvom Virus je ich 8. Mohli by sme pokračovať. Skladieb, ktoré sa priamo týkajú chorôb je neúrekom a možno si to ani neuvedomujeme.
Náš playlist slúži len ako možná inšpirácia, ktorá možno niekomu spríjemní deň. Zároveň si uvedomujeme, že skladieb a skupín s témou vírusu, pandémie a pod. existuje ďaleko viac. Takže otvorte si Coronu a popočúvajte, prípadne nám dajte ďalšie tipy :).
Playlist sme rozdelili na dve časti. Dnes si dajme Slovensko, Česko a Poľsko.

Začnime kapelou Mortally Infected, ktorá nielen názvom, ale aj titulom svojho posledného albumu „Towards the apocalypse“ predbehla dobu? Veď posúďte sami a pripomeňme si túto stálicu bratislavskej death metalovej scény.
Mortally Infected – Towards the apocalypse

Na Slovensku zostaneme s trochu iným druhom choroby a kapelou Typhoid. Z ich albumu „Disfigured by Blind Faith“ pochádza skladba s názvom „Disease“. Mimochodom, v zostave sa nachádza ten istý bubeník, ako v Mortally Infected. Náhoda? Nemyslím si.

Ďalšou nami vybranou kapelou, ktorá sa hneď v úvode svojho albumu zaoberá témou moru je Radiation a ich skladba „Plague“. Trochu poctivého thrashu zo západného Slovenska ešte nikomu neuškodilo.

ČAD predstavovať netreba,no pozornosť sa sústredila skôr okolo ich posledného albumu. Pripomeňme si preto „Ťažký kov“. Nájdete tu napríklad skladbu „Všetko je z Číny“. Samotná pieseň síce nie je o skaze, či epidémií, ale žiaľ, Korona sa rozšírila do sveta práve z Číny. Na albume nájdete aj ďalšie skladby, o ktorých sa dá povedať, že zapadajú do súčasnej situácie.

Keď už spomíname ČAD, nemôžu chýbať ani Catastrofy a ich skladba „Posledný na svete“. Nájdete ju na poslednom albume s názvom „Besnota“. Snáď nám táto situácia ešte nehrozí :).

Aby sa to tu nezvrhlo len na západné slovensko, poďme aj na východ. Pochádza odtiaľ death metalová skupina Nomenmortis, ktorá žiaľ už nie je aktívna. Touto cestou si ju aspoň pripomenieme, albumom „The Day You’ll Lose Your Head“ a skladbou Infected Bastard Planet.

V Košiciach zostaneme, ale jemne štýlovo odbočíme do grindcoru so skupinou Thorwald. Ich album z roku 2016 s názvom „Kolízie Systému“ lyricky celkom korešponduje s niektorými súčasnými problémami. Vravíte si, že príliš veľká odbočka od témy chorôb? Možno áno, ale keď si to tak zoberieme, aké budú dôsledky celej Korony? Uvidíme, zatiaľ si pustite hlavne skladbu „Pliaga“ a „Jebnutý svet“. Texty si pohľadajte :).

Update:
Či považovať Tracriomy za slovenskú skupinu, a či z východu je otázne. Nechajme ich pôvod teda radšej na pokoji a zamerajme sa na ich skladbu z posledného albumu z minulého roku – „Remains of Infected Population“.

Opomenúť nemôžme ani grindcore stálicu z Nitry, pánov z Abortion. Oni to hovorili už dávno, ale sme ich nechceli počúvať. Čo hútorili? Dozviete sa v ich skladbe.

Ešte si na tomto mieste zopakujme kultový album „Arrival of the Forgotten Ones“ od Sanatorium a na teraz by sme tému slovenských skupín, nákazy, skazy, konca sveta, epidémie atď mohli aj uzavrieť, nie?

Ideme do Čiech, kde vznikla ešte v roku 1995 skupina s názvom Pandemia. Do nášho playlistu sa dostala len vďaka svojmu názvu,ale samozrejme nie je na škodu si ich tvorbu pripomenúť. Vypočujte si ich album s názvom „Personal Demon“ z roku 2003, ktorý bol prijatý kritikou pozitívne.

Česká stálica na scéne, Malignant Tumour, hovorí sama za seba, hoci sa netýka vírusu, týka sa choroby. Ich prvé demá sú plné skladieb, ktoré súvisia s medicínou. Spomeňme napríklad ich prvé tri demá s názvami – „Cadaveric Incubator of Endo-Parasites“, „Symphonies for Pathologist“ a „Analyse of Pathological Conceptions“. Ich full album „Dawn of the new age“ z roku 2003 môžeme podobne ako pri Mortally Infected zaradiť k post-epidemickým a post-apokalyptickým albumom. Ak sledujete novú tvorbu Malignant Tumour, viete, že sa dosť odlišuje od staršej. Pripomeňme si teda toto ich viac grindcore obdobie:
https://malignanttumour.bandcamp.com/album/dawn-of-a-new-age

Zabočme do Poľska, odkiaľ pochádza grindcore legenda s príznačným názvom Dead Infection. Minulý mesiac sa rozletela po Facebooku smutná správa z ich tábora. Zomrel bubeník Sławomir ‚Cyjan‘ Cywoniuk, takže aj týmto spôsobom chceme vyjadriť úprimnú sústrasť. Niet lepšej spomienky, ako vybrať niečo z ich tvorby do tohto playlistu, a zaspomínať. Vyberáme skladbu „Hospital“.

Pri žánri grindcore zostávame s poľskými Squash Bowels. Na odľahčenie si dajme ich skladbu „Grindvirus“ z rovnomenného albumu z roku 2009.

Nemali sme tu takmer žiadny blackened death metal, ani black metal, tak si ho dajme aspoň na záver. Vedeli ste, že poľská skupina HATE, ktorá len nedávno vystúpila v Košiciach sa pôvodne volala Infected? Tak už to viete. Do nášho playlistu vyberám skladbu z roku 2002 s názvom „Apocalypse“.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj