Report – Slamdozer vol. 1 – Bratislava – Kulturák, 12.09.2018

Ossuary Anex

Nestáva sa často a asi sa už ani nestane (bude vysvetlené), že by sa vyskytol v Bratislave koncert plný brutal death metalovej, slam či death metalovej muziky zo zahraničia (s výnimkou Craniotomy). Háčik však spočíval podľa môjho názoru inde. Bola streda a v Kulturáku sa konal koncert Ossuary Anex z Ruska, Craniotomy (SK), Relics of humanity (Bielorusko), Anthropofagus (Taliansko) a Devangelic (Taliansko). V mohutnom priestore klubu Majestic svoju dávku progresívnosti odohrali v ten istý večer Leprous (Nórsko), Agent Fresco (Island) a 22 (Island). Dva koncerty cez týždeň sú aj na Bratislavu veľa. Skúste si predstaviť, čo to spôsobilo? Ak ste odpovedali, že väčšina ľudí navštívila radšej druhý koncert, uhádli ste. Ja som si vybrala menej melodiky, no zato skupiny, ktoré predviedli, že vo svojom žánre sú naozaj špičkové.

Pôvodne mala vystúpiť prvá kapela už o 18:45. Hoci som tento čas nepovažovala za reálny, akosi mi to nedalo a došla som do klubu už o 18:30. Najprv som sa trochu zháčila, či som vôbec prišla správne. Hoci pri klube sa pohybovali kapely, keď som zišla dole, ešte nič nenaznačovalo, že sa tu bude niečo konať. Priestor bol zaplnený z jednej strany distrom kapiel, no na pódiu sa ešte len pripravovali bicie. Bola som úplne prvý návštevník. Našťastie stretávam bubeníka z Craniotomy, zvyšok kapely je ešte na ceste, takže to vidím na pretiahnutie začiatku. Už to, že som bola prvá nič dobré neveštilo pre túto udalosť. Úplne chápem aj odložený štart koncertu, čakalo sa na ľudí a nemalo zmysel hrať pre jedného cca 3 ľudí, ktorí prišli niečo po mne. Keď sa ani o zhruba 45 minút situácia s návštevnosťou nevyvíjala pozitívne, na pódium sa postavila prvá kapela.

Ossuary Anex

Ossuary Anex začali večer. Keď niekedy píšem, že mi je ľúto skupín, ktoré otvárajú koncerty, tento začiatok bol na plač. S humorom to nemohli zobrať ani títo Rusi, ktorí hrali pred prázdnym publikom. Na pódiu sa postavila teda štvorčlenná zostava. Ossuary Anex patria k mladšej generácii brutal death metalových kapiel. Ešte som ich nikdy nevidela a ich podanie tohto žánru bolo technicky vyspelé s mnohými nápadmi. Na mňa však zapôsobili akosi schematicky. Nezanechali vo mne žiadnu emóciu. Poviete si, že čo už sa dá vymyslieť nového v brutal death metale? Možno to bolo práve tou mizernou účasťou, pretože s výnimkou speváka som nevidela na ostatných hudobníkoch žiadne emócie. Čo sa však týka techniky hrania, nemôžem tejto kapele vytknúť úplne nič. Za mikrofónom majú speváka, ktorý má poriadne hutný surový vokál, ktorý mi najviac zostal v hlave. Zo svojej tvorby nám dali ochutnať v priebehu pätnástich minút mix medzi staršími a novšími vecami.

Bez dlhého čakania sa na pódiu ocitli Craniotomy, ako jediní zástupcovia slovenského slam a brutal death metalu v tento večer. Tento rok som ich videla niekoľkokrát a tak môžem porovnávať. Tentokrát im prial zvuk a podali tu v Bratislave pre mňa fajn vystúpenie, ktoré však bolo poznačené krátkym hracím časom. Zahrali len 4 skladby (ak si dobre pamätám) a medzi nimi padla voľba aj na jedna novú, ktorá už zaznela aj na predošlých koncertoch. Adrián sa už dobre vžil do role speváka a Šampón vyzeral byť zregenerovaný po svojom úraze. Tentokrát však medzi nás neskočil, pretože by ho aj tak nemal kto chytiť a kolotoč zlomenín by mohol pokračovať. Po cca 15 minútach to zabalili aj Craniotomy, aby prepustili miesto Relics of Humanity.

Craniotom

Konečne som mala možnosť vzhliadnuť ich dôsledne. Títo Bielorusi sú o niečo služobne starší ako Ossuary Anex, ale energie majú na rozdávania. Oproti prvej skupine, previedli omnoho dravejšiu formu brutal death metalu. To je presne ten rozdiel, ktorý mi chýbal pri Ossuary Anex, hoci technicky na tom boli rovnako vyspelí ako Relics of Humanity. Spevák miestami vyzeral až hrozivo a veľa toho nenahovoril. Zvuk bol parádny a koncert odohraný naozaj výborne. Hral sa opäť mix medzi staršími a novšími skladbami, nakoniec táto kapela má celkom bohatú diskografiu. Opäť však hrali len krátko, asi sa im to prišlo zbytočné, keď v podstate nemali pre koho.

Na rad prichádzajú dve talianske kapely. Ako prví to rozbalili Antropofagus. Keď už nás bolo tak málo, asi si povedali, že by bolo lepšie spraviť si intímnejšiu atmosféru. Zhasli sa svetlá a na nás doľahlo len svetlo červených reflektorov. Keďže som koncert aj fotila, zhostilo sa ma zúfalstvo. Po mnohých pokusoch zachytiť aspoň ako tak kapelu som to vzdala a sústredila som sa už len na hudbu. Pre mňa bolo toto vystúpenie večera. Kapela existuje už od roku 1997, takže zo svojej diskografie majú naozaj čo ponúknuť. Keďže však v minulom roku vydali nový album po pomerne dlhej dobe, veľa kúskov zaznelo práve z neho ( napr. Spawn of chaos, Deception of the blood). Na rad však prišla skladba aj z prvotiny (Loving you in decay) a taktiež z albumu Architecture of lust. Vo svojej hudbe kombinujú death metalové prvky velikánov ako Deicide, Malevolent Creation (na poslednom albume majú od nich aj cover) s moderným death metalom ako Avulsed či Impaled. Celá hudba je popretkávaná rôznymi technickými vyhrávkami a zvratmi, ktoré sú doplnené o hlboký growling speváka. S frázovaním to až tak nepreháňal. Spevák sa občasne vžil do koncertu až natoľko, že sa mi zdalo, že zabudol, že ho počúva len cca 10 hláv. Toto vystúpenie sa mi spomedzi všetkých zúčastnených kapiel hudobne páčilo najviac. Skupina sa ako keby povzniesla nad nízku účasť a do vystúpenia dali pomyslené „srdce“ a ak nie, minimálne mňa o tom presvedčili. Ich program bol už o niečo dlhší ako pri predchádzajúcich kapelách.

Relics of humanity

Na dnešný večer zostala už len posledná účinkujúca kapela. Pomerne rýchlo sa stavajú na pódium Devangelic, asi toto fiasko chcú mať čím skôr za sebou. Naposledy som ich videla na Gothoome, kde ich vystúpenie poznačilo silné slnko, takže pred pódiom to vydržalo len niekoľko priaznivcov. Po Antropofagus to bola citeľná zmena čo sa hudby týka, no nepáčil sa mi ani zvuk. Hoci za mikrofónom stál ten istý spevák ako v Antropofagus, jeho spevy sa mi zdali byť viac v úzadí a taktiež ostatné nástroje mali strašne sypký rozbitý zvuk (aspoň podľa mňa). Priznám sa, že som zostala trochu vykoľajená. V každom prípade môžem povedať, že vokál sa mi páči viac v Antropofagus, no spevák ho vie v prípade Devangelic vhodne zmeniť a prispôsobiť štýlu, čiže rešpekt v tomto ohľade. Devangelic teda dokončil dávku brutality na tento večer a zostávalo už len vstrebať tento zážitok.

V malých aj veľkých kluboch po Bratislave som zažila podobnú situáciu, ako sa stala dnes na koncerte Slamdozer. Nie je to prvý, ani posledný koncert s mizernou účasťou. Príčin by sa našlo niekoľko, medzi iným napríklad hore spomenutý druhý koncert v Majestic clube, no netreba zabúdať ani na to, že bol týždeň, lenivosť, počasie, klub, žáner, presýtenie koncertami, zástavka týchto kapiel v Košiciach deň pred??? Jednoducho, niekedy to proste nevyjde. Aj napriek tomu ďakujem PKOTG, že zorganizovali tento koncert. Dúfam, že nasledujúca akcia už bude s ďaleko vyššou účasťou.

Ospravedlňujem sa za neostré fotky Antropofagus a Devangelic

Fotky: Mrtvolka

The gallery was not found!
Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj