Recenzia – PALMS “ Palms album “ ( Ipac 2013)

Exotika, raj, relax, piesok, slnečníky, chladené drinky, kryštáľovo čisté more….v týchto dňoch a pár mesiacoch si to prevažná väčšina rado dopraje, vypne a užíva čo najdalej od betónovej džungle, útek od stereotypu, a niektorí horlivejší by boli najradšej, keby na takýchto miestach stroskotali. Ale keďže nezastupujem cestovnú agentúru ani neponúkam rôzne destinácie a niesom ani nejakým veľkým fajnšmekrom týchto dovolenkových svetov, predstavím troška inú formu úteku a to tú hudobnú.

 

PALMS, vážení je prosím pekne zaujímavým projektom China Morena (DEFTONES) a zobral si samozrejme pod palec stránku vokálnu, textovú a z časti aj produkčnú, ten chlapík je kreatívnejší než je známe hlavne jeho nezvyčajnými hlasovými polohami, ktoré jasne definovali DEFTONES samotný a úspešne  svojím komornejším prístupom k skladaniu rafinovane obišli nu-metalový ošiaľ. Další zainteresovaný sú traja členovia post experimentalistov ISIS zo slnečnej kalifornie a sú to: Bryant Clifford Meyer – gitara, Jeff Caxide – basgitara a Aaron Harris – bicie. Všetci traja sú výbornými hudobníkmi a keďže post je záležitosť precítená a treba mať skutočné vhodné vlohy tvoriť takúto muziku, sú práve oni už dobre zabehnutou a známou ligou. Kompletná zostava si nie je vôbec cudzia keďže všetci spoločne s Chinom pochádzajú z rovnakého prostredia a dobre sa poznajú. Oficiálne projekt funguje už od roku 2011 ale debutovali až nedávno tohto roku. Starostlivo si zvolili label  „Ipac Recordings“, v ktorom to má na starosti Mike Patton ( FAITH NO MORE, MR. BRUGLE ) a taktiež pod jeho dohľadom boli vidané  albumy ISIS.

 

Popravde, prv som moc nevedel o tom že, je v procese vývoja takýto projekt a narazil som na neho vlastne úplne náhodne, je možné si ho vypočuť celý aj na youtube. Debutu dominuje šesť vypiplaných skladieb s jasne vyprávajúcim charakterom už len jednak kvoli stopaži, kdež to sa pohybuje v intervaloch 5 až desať minút. Kam zaradiť Palms nie je problém, stretávajú sa tam proste dobre známe skúsenosti ohľadom post – rock/metalu a alternative. Všetky skladby sú zahrané precízne, čisto, harmonicky ale aj miestami náhlivo do epických sfér. Veľmi som si obľúbil hneď úvodnú “ Future Warrior“, kde v začiatku preniká sprv elektronika majúca exotický feeling akoby bola objavená zem dosiaľ nepoznaná a ta sa prelinie do krásne vyznievajúcej gitarovej linky, ktorá mi po posluchu už nedala pokoj a tak som si ju začal často pohmkávať resp. pískať. Ďalšie perličky sa nesú v podobnom rozpoložení, s famoznými melódiami, aj keď miestami zavedú ešte ďalej až niekam nad hladinu oceánu bližšie k hviezdam a tak mi to trocha pripomenie space-rockových Španielov EXXASENS. Veľmi snový materiál, kopec dávky fantázie, len sa nechať unášať a hľadanie nechať na spontánnosť, ono to zavedie samo. Presne to je na takýchto zoskúpeniach najsilnejšie. Inštrumentálne sa môže zdať, že už to proste niekde bolo neraz počuté a originalita sa tomu datuje dosť rokov do zadu, ale čo na tom keď sa to tak krásne počúva.

 

1. Future Warrior

2. Patagonia

3. Mission Sunset

4. Shortwave Radio

5. Tropics

6. Antarctic Handshake

 

Marcus

 

Hodnotenie: 9/10

Autor: admin

Zdieľaj